V případu 73letého Františka P., který se už tři roky marně soudí s městem Znojmo o omluvu a odškodnění za nezákonný postup strážníků, došlo podle ústavního soudu k zásahu do práva na spravedlivý proces. Vinou nesprávného postupu soudů ještě neproběhlo ani jedno jednání, přestože v případě pokročilého věku účastníků řízení musí soudy věnovat zvláštní péči, aby nedocházelo k průtahům.

Senior se na Ústavní soud obrátil kvůli nezákonnému odebrání věci jeho soudu. Žalobu proti veřejné moci totiž podal k soudu v místě svého bydliště – ve Znojmě. Tento druh žaloby je navíc osvobozen od soudního poplatku. Vrchní soud v Olomouci ale bez odůvodnění rozhodl, že věc předá Krajskému soudu do Brna jako řízení na ochranu osobnosti. František P. by tak musel k soudu dojíždět a navíc by platit i soudní poplatek“, vysvětluje právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

Ústavní soud dal stěžovateli za pravdu, že došlo k zásahu do jeho práva na spravedlivý proces. Tento zásah spočíval v tom, že Vrchní soud odebrání případu znojemskému soudu vůbec neodůvodnil a nevypořádal se s „významnou argumentací“ stěžovatele. Ústavní soud v závěru naznačil, že stěžovatelova argumentace je správná a Vrchní soud v Olomouci musí o příslušnosti soudu rozhodnout znovu.

Bližší informace poskytne

Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv a advokátní kanceláře Davida Zahumenského, tel. 607 005 043

městská policie, omezení práv, spravedlivý proces, Ústavní soud, Znojmo