Městský soud v Praze dnes odmítl návrh dvou navrhovatelů a nastávajících rodičů na zrušení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se zakazuje přítomnost otců u porodu. Stejně tak odmítl vydat předběžné opatření, kterým by vybrané porodnici nařídil umožnit přítomnost navrhovatele u porodu své partnerky za splnění hygienických podmínek kladených na personál. Liga lidských práv považuje odmítavé usnesení soudu za skandální, protože se soud zcela odmítl zabývat lidskoprávní argumentací navrhovatelů a odepřel jim soudní ochranu.

Minulý týden navrhovatelé podali návrh ke správnímu soudu na zrušení zákazu přítomnosti otce u porodu a na vydání předběžného opatření, ke kterému se podle našich informací připojily na naši výzvu desítky dalších rodičů. Hned na druhý den po podání návrhu ministerstvo původní opatření, proti kterému návrh směřoval, zrušilo a nahradilo novým opatřením se stejným zákazem, ale s výjimkami pro zvlášť zranitelné ženy. Přestože advokát Ondřej Pecák na tuto skutečnost obratem reagoval doplněním návrhu na zrušení i nového opatření, soud situaci využil k tomu, aby se návrhu „zbavil“.

Podle senátu soudců Martina Kříže, Lenky Bahýľové a Věry Jachurové nelze brojit proti již zrušenému opatření ministerstva, ale ani není možné návrh doplnit a brojit jím proti novému opatření. „Soud svým rozhodnutím vybízí ministerstvo k libovolným zásahům do lidských práv a svobod a ujišťuje jej, že se nemusí bát soudního přezkumu, pokud svá opatření bude pravidelně rušit a znovu nahrazovat podobnými,“ vysvětluje absurditu soudního výkladu právnička Ligy Zuzana Candigliota. Podle ní bylo postupem soudu porušeno právo navrhovatelů na soudní ochranu a ustanovení Listiny základních práv a svobod, podle kterého z pravomoci soudu nesmí být vyloučeno přezkoumávání rozhodnutí týkajících se základních práv a svobod.

Podobně se vyjadřuje i advokát Ondřej Pecák: „Ústavní soud už v roce 2002 zatrhl praxi, že by se správní orgán mohl vydáváním nových opatření tohoto druhu zbavit soudního přezkumu. Nedokáži si vysvětlit, proč nad tímto rozhodnutím Městský soud v Praze zavřel oči, přestože jsme na něj poukazovali. Každopádně při porodu, který proběhne v některém z následujících dnů, u sebe rodička nebude mít partnera – ten bude sedět v mrazu před nemocnicí, aby jí a dítěti byl co nejblíže.“

Liga lidských práv zdůrazňuje, že funkcí doprovodu rodičky, což je nejčastěji právě otec dítěte, není pouze pořizovat fotografie, jak se někdo mylně domnívá. Jeho přítomnost, podpora a ochrana je zásadní z hlediska předcházení špatnému zacházení s rodičkou a dítětem ze strany personálu, ke kterému v současné době pod záminkou koronaviru dochází ve zvýšené míře. Některé nemocnice přistoupily k plošnému odebírání dětí rodičkám po porodu bez jakéhokoliv právního či medicínského důvodu. Liga také ví o případu násilí na rodičce.

Navrhovatelé proti usnesení podají kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Pro další rodiče Liga lidských práv připravuje přímo ústavní stížnost.

Bližší informace poskytne:
Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv, e-mail: zuzana.candigliota@llp.cz, tel. 607 005 043

 

Městský soud v Praze, návrh na vydání předběžného opatření, návrh na zrušení opatření obecné povahy, přítomnost otce u porodu, správní žaloba