Včera advokát Ondřej Pecák ve spolupráci s Ligou lidských práv podal k Městskému soudu v Praze žalobu ve správním soudnictví proti plošnému zákazu otců u porodu. Konkrétně jde o návrh na zrušení opatření obecné povahy – mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví zde dne 18. 3. 2020, který je s ohledem na naléhavost spojen s návrhem na vydání předběžného opatření, kterým by bylo porodnici nařízeno umožnit přítomnost otce dítěte u porodu své partnerky při splnění potřebných hygienických podmínek.

Před týdnem jsme otevřeným dopisem spolu s dalšími organizacemi a jednotlivci vyzvali vládu ke zrušení zákazu přítomnosti otce u porodu, protože zákaz nemá žádné rozumné opodstatnění z hlediska ochrany veřejného zdraví a hrubě zasahuje do práva nastávajících rodičů na ochranu soukromého a rodinného života a prokazatelně má negativní dopad na průběh a výsledek porodu. Do dnešního dne Ministerstvo zdravotnictví ani vláda nereagovaly.

Zároveň jsme nabídli rodičům právní pomoc a zpracovali jsme návrh žaloby, která byla včera podána advokátem Ondřejem Pecákem za navrhovatele, kteří mají termín porodu zítra, v sobotu 28. 3. 2020. Liga lidských práv nabízí dalším rodičům, kterých se zákaz přímo dotýká tím, že byli kvůli ministerskému zákazu během porodu odděleni nebo jim to teprve hrozí, aby se do řízení připojili jako osoby zúčastněné na řízení bez nutnosti platit soudní poplatek. Vzorová žádost je ke stažení zde: Vzor_zadost_osob_zucastenenych, případné dotazy zodpoví právnička Ligy Anna Štefanidesová (anna.stefanidesova@llp.cz).

Osoba zúčastněná na řízení je právní institut zakotvený v § 34 soudního řádu správního a k připojení se k návrhu jako osoba zúčastněná je nutné splňovat dvě podmínky:

  • vydáním napadeného rozhodnutí byly přímo dotčeny práva a povinnosti osoby,
  • osoba výslovně soudu oznámila, že bude v řízení toto právo uplatňovat.

Osobě zúčastněné jsou přiznána následující práva: předkládat písemná vyjádření, nahlížet do spisu, být vyrozuměna o nařízeném jednání a žádat, aby jí bylo při jednání uděleno slovo. Dále se jí doručuje výsledné rozhodnutí a další písemnosti.

Návrh na zrušení opatření obecné povahy je inspirován návrhem manželů Zahumenských, kteří jej podali proti vyhlášení nouzového stavu a přijetí dalších krizových opatření.

Bližší informace za Ligu lidských práv poskytnou:
Anna Štefanidesová (anna.stefanidesova@llp.cz) a Zuzana Candigliota (zuzana.candigliota@llp.cz, tel. 607 005 043)

Městský soud v Praze, návrh na vydání předběžného opatření, návrh na zrušení opatření obecné povahy, přítomnost otce u porodu, správní žaloba