Na této stránce naleznete vzor „Žádosti o uplatnění opatření proti nečinnosti úřadu podle § 80 odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu“. Tento vzor můžete použít, pokud se domníváte, že Ministerstvo zdravotnictví je nečinné v řízení o vaší žádosti o poskytnutí odškodnění, tedy pokud čekáte déle než 60 dní na rozhodnutí od podání žádosti. 

Upozorňujeme, že vás ministerstvo v průběhu řízení může vyzvat k doplnění nebo vám může umožnit vyjádřit se k podkladům, v takovém případě k tomu stanoví lhůtu (v řádu několika dnů). V důsledku toho se lhůta 60 dnů pro rozhodnutí o žádosti prodlužuje o dny, které vám ministerstvo určilo k zaslání odpovědi.

Těchto žádostí o uplatnění opatření proti nečinnosti jsme jako Liga lidských práv podali mnoho a měli jsme s nimi úspěch – rozhodnutí bylo v řádu týdnů vydáno. Zdůrazňujeme, že může dojít i k zamítnutí vaší žádosti, opatření nemá vliv na výsledek.

Pokud se nacházíte ve špatném zdravotním stavu, můžete tuto informaci do žádosti doplnit, avšak je nezbytné ji doložit lékařskou zprávou.

Pro vaše pohodlí nabízíme dokument jak ve formátu Word (k úpravám), tak ve formátu PDF (k tisku). Stačí si stáhnout požadovanou verzi a doplnit potřebné informace dle vaší situace.

Word: Vzor – průtahy (žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti)

PDF: Vzor – průtahy (žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti)

nedobrovolná sterilizace, opatření proti nečinnosti, vzor