Liga lidských práv dnes podala odvolání v doposud bezprecedentním případu nuceného očkování nezletilé dívky na základě předběžného opatření soudu.

Dne 25. 11. 2020 došlo v českobudějovické nemocnici k ošetření desetileté dívky zraněné po kopnutí koněm. Jednalo se o půlcentimetrovou ranku, kde bylo po ošetření a dalších vyšetřeních rutinně navrženo podání imunoglobulinu, antibiotik a profylaxe vakcinací. Rodiče s očkováním nesouhlasili, ostatní medikaci ale akceptovali. Následně ukončili navrhovanou hospitalizaci a byl jim vystaven neg. reverz s ujištěním, že „pacientka t. č. není v přímém ohrožení života“.

Dalšího dne ale personál nemocnice předal orgánu sociálně-právní ochrany dětí opačnou informaci, totiž že dítě se jim jeví jako přímo ohrožené na životě a zdraví kvůli možné manifestaci tetanu. Na základě tohoto oznámení OSPOD podal tentýž den návrh na vydání předběžného opatření, kterému bylo obratem vyhověno, a okresní soud v Českém Krumlově nařídil předání nezletilé do péče dětského oddělení Nemocnice České Budějovice.

V důsledku vydání tohoto předběžného opatření došlo k několika (zatím neúspěšným) pokusům o odebrání nezletilé z rodiny, což představuje extrémní situaci jak pro nezletilou, tak celou její rodinu. Tato situace a hrozba odebrání nadále trvá, přestože je nezletilá v naprostém pořádku, pouze řádně užívá antibiotika.

Proti výše uvedenému usnesení tak s naší právní pomocí podává nezletilá a její matka odvolání, neboť je z mnoha důvodů nezákonné a neodůvodněné a také nepřiměřeně zasahuje do práva nezletilé na ochranu zdraví a fyzické integrity a do práva matky na svobodu myšlení a svědomí.

V odvolání se podrobněji věnujeme pochybení soudu především v oblastech:

  • porušení práva na spravedlivý proces
  • nevypořádání se s mírou přijatelného rizika
  • nevypořádání se s nejlepším zájmem dítěte
  • nezjištění názoru nezletilé
  • nerespektování judikatury Evropského soudu pro lidská práva

a navrhujeme zrušení napadeného usnesení a zamítnutí vydání předběžného opatření pro jeho nedůvodnost.

Nemocnici jsme poslali výzvu k okamžitému zastavení protiprávního jednání, žádost o umožnění nahlédnutí do zdravotnické dokumentace a stížnost ve smyslu zákona o zdravotních službách.

Více o informací najdete v popisu případu na webu Ligy.

Na úhradu nákladu spojených s právním zastoupením rodiny jsme spustili crowdfundingovou kampaň.

očkování, předběžná opatření