44 filmových týmů ze 27 škol z celé České republiky a Spojených států se zapojilo do mezinárodní soutěže Zaostřeno na toleranci. Jejím cílem bylo zmapovat pohled školáků na toleranci a diskriminaci ve školních kolektivech. Slavnostní vyhlášení proběhlo dnes odpoledne v Národní technické knihovně v Praze. Porota složená z Lejly Abbasové, Jiřího Mádla a filmového producenta Chucka Beattyho hodnotila především nápaditost a umělecké zpracování soutěžních spotů. Za vítěze označila jednohlasně gymnazisty ze Stříbra na Tachovsku.

Nejlepší video podle nich originálním způsobem zachycuje bezvýchodnou situaci teenagerů, kteří jsou kolektivem kvůli své odlišnosti zavrhováni. „Naše škola problémy s tolerancí nemá, ale chtěli bychom vám ukázat, kam až může vyústit netolerance a odmítnutí kolektivu,“ přiblížili filmový výtvor studenti, kteří svůj tým pojmenovali Kalhoty.

Druhou příčku obsadilo video žáků ze základní školy ve Skřivanech na Královéhradecku, třetí pak snímek školáků z Kamenického Šenova na Českolipsku. Speciální cenu veřejnosti získalo s počtem 1 415 hlasů video zobrazující tolerantní chování mezi deváťáky základní školy v Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Týmy školáků ve věku od 8 do 16 let natáčely krátké videosnímky o tom, jak si představují nebo jak vnímají toleranci k rozdílnosti mezi svými spolužáky. Angažovaností, nápady i rozmanitostí týmů byla nadšená nejen porota, ale i sama koordinátorka soutěže Iva Pikalová. „Je vidět, že žáci bez ohledu na věk přemýšlejí o toleranci i o tom, jak se k sobě chovají,“ zhodnotila pozitivní přístup školáků Pikalová.

Na slavnostním předávání cen v Praze se děti dočkaly také překvapení: Zazpívala jim Monika Bagárová, kterou školáci znají z televizní show SuperStar.

 

Bližší informace poskytne:

Iva Pikalová, koordinátorka soutěže a právnička Ligy lidských práv, ipikalova@llp.cz, +420 777 621 227

 

Podívejte se na všechna soutěžní i vítězná videa.

děti, diskriminace, škola, soutěž, tolerance