Týden respektu k porodu – informační festival o těhotenství, porodu a rodičovství proběhne v týdnu od 16. do 22. května. Navštívit můžete přednášky, projekce, diskuze a poradny porodních asistentek. Liga lidských práv se do programu zapojí seminářem Právní výbavička do porodnice, který proběhne v pondělí 16.5. v Brně na Family Pointu na Josefské 1.
Naši právníci vám zábavnou a srozumitelnou formou vysvětlí, jaká jsou vaše práva během těhotenství, ale také jaká práva a povinnosti máte coby rodiče. Dozvíte se vše o problematice ambulantního porodu, porodních plánů, povinného očkování nebo co dělat, pokud nebudete souhlasit s některým zákrokem během porodu, a mnoho dalšího. Nově bude prezentován formulář, pomocí něhož mohou rodičky oslovit patřičné úřady a sdělit jim nespokojenost se současným systémem. Ve čtvrtek 19.5. předseda Ligy David Zahumenský povede diskusi Jak rodí právníci v pražském kině Perštýn.

“Proč tam jít? Protože zdravotníci stále ještě nerespektují práva žen a jejich svobodnou volbu, jsou jim rutinně vnucovány zákroky a vyšetření, která jsou podle výzkumů nejen zbytečná, ale i škodlivá. Pokud tedy zdravotníci neznají práva rodiček, tak svoje práva by měly znát aspoň ony samotné,” říká o své přednášce Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv.

Více se dozvíte z programu brněnské části akce.

očkování, porod