V médiích se objevila zpráva, že předseda vlády v demisi Andrej Babiš tlačí na odchod ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Liga lidských práv odvolání Murína podporuje a sama Liga k tomu Andreje Babiše vyzvala, neboť inspekce nepracuje dobře, nemá důvěru veřejnosti, ani policistů, a jeho práce je kritizována i Ústavním soudem.

Za Ligu lidských práv jsem zaslala Andreji Babišovi všechny podklady o špatné práci GIBS a vyzvala jsem jej k odvolání ředitele, nebo v lepším případě k podniknutí kroků ke zrušení této instituce, která je nereformovatelná a neplní svou funkci,“ uvádí právnička Ligy lidských práv a advokátka Zuzana Candigliota. Liga lidských práv své analýzy a podklady o GIBS zasílala i předchozímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ale ten nijak nereagoval a zbavoval se své odpovědnosti za nekvalitní práci GIBS.

Hlavní výtky Ligy vůči práci GIBS jsou neplnění povinnosti řádně vyšetřovat policejní násilí, netransparentnost a nezákonné odpírání informacíveřejnosti nebo přístupu do spisu poškozeným a šikana některých policistů i vlastních příslušníků. Liga monitorovala činnost GIBS od jejího vzniku hlavně kvůli jejímu hlavnímu úkolu účinně vyšetřovat policejní násilí a k její činnosti vydala několik publikací: analýzu Generální inspekce bezpečnostních sborů – utržená ze řetězu právního státu, satirickou stínovou výroční zprávunebo tematické číslo EXTRA ligových novin.

Také Ústavní soud v několika případech shledal závažná pochybení GIBS při vyšetřování nelidského a ponižujícího zacházení ze strany policistů (např. zde a zde). Podle Ústavního soudu je nezávislost GIBS pro vyšetřování těchto případů „čistě iluzorní“, pokud je personálně obsazena bývalými příslušníky sborů, které má vyšetřovat (odst. 64 nálezu sp. zn. I ÚS 1042/15).

Špatnou práci GIBS od jejího počátku nastavil dřívější ředitel Ivan Bílek za podpory poslankyně Černochové (ODS) a poslance Klučky (ČSSD) v komisi na kontrolu GIBS. Bílek si při svém odchodu vybral svého následovníka Murína, který jde v jeho šlépějích a nijak důvěru veřejnosti, advokátů, policistů v GIBS nezvýšil,“ vysvětluje Candigliota. Podle právničky přichází do úvahy dvě řešení současného nevyhovujícího stavu:

1) Buď nekompetentní orgán zrušit a nahradit standardním vyšetřováním policie a státního zastupitelství a v případě vyšetřování policejního násilí, u kterého se vyžaduje nezávislost, zavést funkční model vyšetřování se zapojením nezávislých a důvěryhodných osob bez policejní minulosti, jak požaduje Ústavní soud.

2) Nebo se pokusit změnit fungování tohoto orgánu zevnitř a vypsat transparentní otevřené výběrové řízení, do kterého by se mohli přihlásit nezávislí a zkušení odborníci v oblasti trestního práva bez vazeb na policii. Tato varianta je ale spojena s odchodem současného ředitele.

Bližší informace poskytne:

Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv a advokátka, tel. 607 005 043, e-mail: zuzana.candigliota@llp.cz

Babiš, GIBS, Murín, Ústavní soud