Dlouholetý program Ligy lidských práv Férová škola získal cenu SozialMarie, která se uděluje inovativním sociálním projektům. Do jedenáctého ročníku udělování cen bylo přihlášeno 300 projektů z České republiky, Chorvatska, Maďarska, Rakouska, Slovenska a Slovinska, odborná porota následně nominovala 33 projektů, z nichž v dalším kole vybrala 15 vítězů (čtyři jsou z Česka).

Patronem akce pro Českou republiku byl pro letošní rok podnikatel Zbyněk Frolík, který se rozhodl osobně podpořit myšlenku Férové školy. „Mám pro to i osobní důvody, protože mám těžce mentálně postiženého bratra, který zažil obrovské stresy a vylučování, protože byl jiný,“ objasňuje Frolík, který bude projekt po celý rok sledovat.

Zároveň dodává, že dalším důvodem jeho budoucí podpory je i fakt, že firma má ve Slaném výrobní podnik, kde pracují Romové. „Někteří z nich působí na zodpovědných pozicích a vidím, že když tito lidé jsou zařazení do většinové společnosti a chováme se k nim stejně, tak se nakonec oni chovají podobně jako my,“ uvádí Frolík.

Více informací o čtyřech vítězích za Českou republiku najdete v článku serveru iHNED.cz.

férova škola, ocenění, SozialMarie