20. února 2012 od 9.30, v budově Okresního soudu v Písku, Velké náměstí 121, v místnosti č. 401, 3. patro.
Liga lidských práv si vás dovoluje upozornit na první soudní jednání ve věci Ladislava Flekala obviněného za údajné křivé nařčení policistů z trestných činů. Případ sledujeme pro možné zneužití tohoto deliktu proti nepohodlnému stěžovateli.

V únoru minulého roku pana Flekala na chodníku srazil cyklista a na místo ihned přijela policie. Podle jeho tvrzení se k němu přivolaní policisté chovali nevhodně a arogantně. Na služebně mu prý vytrhli mobilní telefon, když mluvil s matkou, a také mu prý odmítli zavolat sanitku, když se mu udělalo špatně. I když pan Flekal požadoval u cyklisty provedení testů na drogy, policisté tomu nevyhověli, což podle něj bylo ovlivněno tím, že se jednalo o syna místní podnikatelské rodiny.

Pan Flekal proto podal stížnost, ve které vyjádřil podezření, že se policisté mohli dopustit nadržování, zneužití pravomoci veřejného činitele a neposkytnutí pomoci. Tato stížnost byla posouzena jako nedůvodná. Vedle toho ale proti němu stejný policejní útvar zahájil trestní stíhání pro spáchání zločinu křivého obvinění. Jeho stížnosti na podjatost vyšetřovatele Ondřeje Bartoše, který je kolega policistů, které měl pan Flekal nepravdivě nařknout, byly zamítnuty. Když obviněný požádal o poskytnutí kopie videozáznamu z kamerového systému na policejní stanici, byl mu poskytnut poškozený záznam, který nelze přehrát.

Liga lidských práv už dříve varovala před tím, že nový trestní zákoník rozšiřuje možnosti stíhat občany za křivé obvinění a jiné verbální delikty. Tento institut tak může být snadno zneužit proti nepohodlným stěžovatelům i obecně proti svobodě slova. V praxi se tak podle našich poznatků skutečně často děje. Právě proto by tyto případy neměly unikat pozornosti médií a veřejné kontrole.

Kontakt na obviněného Ladislava Flekala – tel. 774 244 370

Kontakt na Zuzanu Candigliota, právničku Ligy lidských práv – tel. 777 893 871

Tisková zpráva Ligy lidských práv ze dne 5. 1. 2010 – Nový trestní zákoník zůstává nástrojem proti svobodě slova

Stížnost, pro kterou je pan Flekal trestně stíhán najdete zde.

policie, pomluva, soud, zákon