Jen asi desetina poslanců vyslyšela volání rodičů po individuálním přístupu k očkování a k zavedení odpovědnosti státu za nežádoucí účinky očkování. Většina poslanců ovšem návrhy změn odmítla a zachovala tak represivní a rigidní systém, který nemá v západní Evropě obdoby. Jakékoliv změny odmítla prakticky „jako jeden muž“ ČSSD, ANO a ODS. Naopak individuální přístup k očkování, zavedení odpovědnosti státu a zrušení sankcí navrhli poslanci za TOP09 Nováková a Farský a většina poslanců TOP09 je podpořila.

Jen pro představu – v západní Evropě je očkování většinou jen dobrovolné, pokud je někde výjimečně povinné, tak jen proti několika málo nemocem, ne proti 9 nemocem, jako je tomu v ČR. V žádném z okolních států, a to ani na Slovensku, není očkování podmínkou pro přístup k předškolnímu vzdělávání, jako je tomu u nás.

Požadavky rodičů nebyly vyslyšeny s poukazem na to, že systém u nás dobře funguje. Přitom je evidentní, že takto striktně nastavený systém dobře nefunguje a nebere se ohled na zdravotní stav a individuální potřeby dětí. Je překvapivé, že poslanci souhlasí s povinným očkováním, ale nevyžadují, aby stát převzal odpovědnost za poškození zdraví, které očkování některým dětem způsobuje,“ komentuje rozhodnutí poslanců předsedkyně spolku ROZALIO Martina Suchánková.

Poslanci zdravotního výboru také opakovaně tvrdili, že přijetím návrhu se snižují pokuty pro mateřské školy a organizátory táborů, kteří by v rozporu s právními předpisy přijali nekompletně očkované dítě. „Ve skutečnosti se s přijímáním zákona začal zvyšovat i tlak hygienických stanic a ředitelé školek mají obavy z pokut. Začaly se tak objevovat případy, kdy hrozí vyhazov ze školky i dětem s potvrzenou zdravotní kontraindikací,“ upozorňuje Martina Suchánková ze spolku ROZALIO.

„Poslancům postačil slib ministra zdravotnictví, že se otázkami očkování bude zabývat nově vzniklá komise i za účasti zástupců veřejnosti, ale jen málo z poslanců se o další vývoj zajímá. Například na opakované žádosti Ligy lidských práv o zapojení do komise nepřišla z ministerstva ani odpověď,“ vysvětluje situaci právnička Ligy lidských práv Tereza Hrubá.

Bližší informace podají:

Martina Suchánková, ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, e-mail: martina.suchankova@rozalio.cz, tel. 605 214 798

Tereza Hrubá, právnička Ligy lidských práv, e-mail: thruba@llp.cz, tel. 545 210 446