Návrh zákona o dětské skupině, který by mohl rodinám pomoci skloubit rodinný a pracovní život, počítá s dostupností služby pouze pro kompletně očkované děti. Autoři tak převzali úpravu, která se vztahuje na mateřské školy. Požadavek není medicínsky odůvodněn a vedl by k vyloučení dětí s individuálním očkovacím kalendářem z dětského kolektivu. Liga lidských práv a sdružení ROZALIO považují plošnou podmínku očkování za nepřiměřenou a diskriminační a poslancům navrhují, aby rozhodnutí o ní ponechali na poskytovateli služby.

MUDr. Jan Vavrečka, Ph.D., který se zabývá ochranou spotřebitele ve sdružení Unicampus, upozorňuje na chybějící odůvodnění medicínské nezbytnosti opatření a toho, koho má vůbec chránit: „Vynucování povinného očkování dítěte jako podmínka jeho začlenění do dětských skupin dosud nebylo medicínsky řádně odůvodněno. Jedná se o ochranu zdraví dítěte neočkovaného, před rizikem očkovaného kolektivu dětí, nebo je považováno za rizikové neočkované dítě pro kolektiv dětí očkovaných? Koho taková opatření vlastně mají chránit na jeho zdraví a proto i jeho právech? Považuji za zcela nepřípustné, aby v důsledku porušení zákona rodičem, bylo sankcionováno samotné dítě na svých vlastních právech, aniž by takový stav někdo odůvodnil skutečně naléhavou medicínskou potřebou.“

Nejde ovšem jen o zcela neočkované děti, ty tvoří spíše výjimku, ale hlavně o děti s šetrnějším schématem očkování. Pro něj se rozhodují zejména vzdělanější a informovaní rodiče, kterým měly dětské skupiny ulehčit návrat do práce. Nepřiměřenost podmínky kompletního očkování potvrzuje situace v sousedním Německu a Rakousku, kde nejsou žádná očkování podmínkou přístupu do mateřské školy, ani do malé dětské skupiny. Ani z dosavadních zkušeností s neformálními dětskými skupinami v podobě mateřských klubů či univerzitních dětských koutků nejsou poznatky o tom, že by přítomnost nekompletně očkovaných dětí přinášela jakékoliv problémy.

„Podmínka očkování nepřispěje k deklarované ochraně zdraví dětí, ale přesně naopak. Povede k obcházení zákona, falšování zdravotnické dokumentace a ke zkreslení údajů o proočkovanosti. V případě rozšíření některé nemoci tak nebudou k dispozici informace o skutečné proočkovanosti a nebudou moci být přijata vhodná opatření k prevenci nákazy,“ varuje před negativními dopady právní úpravy právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota. Liga lidských práv ve spolupráci s ROZALIem proto zpracovaly pro poslance pozměňovací návrh s bližším odůvodněním.

 

Bližší informace poskytnou:

Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv, e-mail zcandigliota@llp.cz, tel. 607 005 043

Martina Suchánková, ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, e-mail martina.suchankova@rozalio.cz, tel. 605 214 798

Jan Vavrečka, Unicampus, e-mail: info@unicampus.cz

Ke stažení:

Podmínka očkování pro přijetí dítěte do dětské skupiny – pozměňovací návrh vládního návrhu zákona

děti, dětská skupina, diskriminace, očkování, zákon