BRNO, 15. – 23. března 2018

Válečná reportérka Markéta Kutilová, režisérka Apolena Rychlíková, novinářky Saša Uhlová a Fatima Rahimi nebo ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota z Člověka v tísni. To jsou jen někteří z více než dvaceti hostů mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Brno, který ve čtvrtek v 18:30 odstartuje v sálu B. Bakaly. Tematicky obsáhlá nabídka pěti desítek dokumentů českých a zahraničních tvůrců přináší osudy lidí z mnoha zemí.

Letošní téma festivalu „Aktualizace systému“ odkazuje na to, že nejen počítače potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat. Život v informačním věku plném dezinformací a mediálních manipulací klade i na člověka vysoké nároky – rozlišovat, co je pravda a co není, sdílet, komentovat, mít názor.

„Zvykli jsme si volit jednoduchá a líbivá řešení a jednat pod vlivem emocí. Chceme, aby si diváci návštěvou kina mohli dovolit něco, na co v každodenním životě plném (dez)informací ze sociálních sítí není čas. Zpomalit a v klidu si vytvořit vlastní názor na konkrétní téma, podívat se na věci z různých úhlů pohledu a zasadit si je do kontextu,“ říká koordinátor brněnského festivalu Dan Petrucha z Ligy lidských práv.

Letošní dokumenty nás zavedou mj. na Island, Ukrajinu i dalekou Sibiř, ale také do Indie, Sýrie či afrického Konga. Ukážou pracovní podmínky nejhůře placených zaměstnání, moderní technologie předvídající zločin ještě dříve, než k němu dojde, dopady lidské činnosti na ekosystémy oceánů nebo odhalí šokující případ otroctví v nedalekém Maďarsku. Festival nabídne i portréty bývalého slovenského premiéra Mečiara nebo vítěznou kampaň současného prezidenta USA Donalda Trumpa.

Vybrané dokumenty budou doprovázeny debatami s tvůrci a odborníky. Vstupenky lze koupit v kamenném i online předprodeji, fanouškům dokumentárních filmů nabízíme i letos festivalové karty umožňující poloviční slevu na vstupné. Festival je možné navštívit v Univerzitním kině Scala, sále B. Bakaly, Uměleckoprůmyslovém muzeu, Café Práh a Buranteatru.

Dan Petrucha, Liga lidských práv
koordinátor festivalu Jeden svět v Brně

+420 602 618 909
dan.petrucha@llp.cz
www.jedensvet.cz/brno

Jeden svět, vzdělávání