Navzdory vlně protestů, které se odehrály před deseti lety, jsou v českých psychiatrických léčebnách lidé stále zavíráni do klecí a připoutáváni k lůžkům. Právě nyní vydává mezinárodní organizace Mental Disability Advocacy Center (MDAC) společně s českou Ligou lidských práv (LLP) studii, která ukazuje skutečný a hrůzný stav lidských práv pacientů v českých psychiatrických nemocnicích a vyzývá k okamžitému zastavení těchto praktik.

Přesně před deseti lety odhalila MDAC hrůzostrašné praktiky českých psychiatrických léčeben. Skandál dosáhl mezinárodního rozměru a podporu iniciativě proti tomuto mučení vyjádřilo mnoho známých osobností, například autorka Harryho Pottera J. K. Rowling.

MDAC se po deseti letech vrátila do České republiky a společně s Ligou lidských práv zkoumala, jestli po skandálu došlo k nějaké změně. A výsledek? Téměř nic se nezměnilo, došlo pouze k nahrazení železných klecí klecemi síťovými. V zařízeních, kde klece nejsou, používá personál kožené popruhy místo toho, aby uklidňoval pacienty nenásilnou cestou. Běžné je například, že se děti poutají k lůžku sedmibodovým pásem za obě ruce, nohy, ramena a trup. Velice rozšířené je také nadměrné podávání léků a umisťování pacientů za trest na samotku.

Lidé s duševními problémy si zaslouží dobrou péči a podporu, nikoli zastrašování a trest,“ řekl Oliver Lewis, výkonný ředitel MDAC. „Pouhé nahrazení klecí jinými omezovacími prostředky není řešení. Česká vláda by měla zasáhnout a zakázat týrání pacientů pomocí omezovacích prostředků v českých psychiatrických léčebnách. Jen tak můžete přenést vaši psychiatrii do moderní éry.”

Autoři studie osobně navštívili osm velkých psychiatrických nemocnic. V nich například zjistili, že důvod, proč personál pacienty trestá za “špatné chování” umístěním do síťových lůžek, je jednoznačně nedostatečné množství personálu, který na citlivější přístup jednoduše nemá čas a je stále pod tlakem. Zdravotní personál navíc používání omezovacích prostředků podporuje, jelikož jim usnadňují práci. Z tohoto důvodu je třeba se zaměřit systémové změny. Těmito změnami by mělo být úplný zákaz omezovacích prostředků a posílení počtu personálu v těchto zařízeních.

Jeden z bývalých pacientů psychiatrické léčebny říká:

“Ve chvíli, když vás zavřou do klece, se cítíte jako zvíře. Jako byste ani nebyl člověk a oni (zdravotnický personál) vás navíc považují za ještě něco podřadnějšího než zvíře.”

Doktor Petur Hauksson, psychiatr z Islandu a bývalý první místopředseda Evropského výboru pro prevenci mučení, který pozorovatelskou misi MDAC do České republiky vedl, říká:

„Být zavřen v klecovém lůžku je pro kohokoliv, kdo si to zažil, velice frustrujícím zážitkem. Návštěvy v českých psychiatrických zařízeních dokazují, že se tento způsob zklidňování pacientů stále hojně používá. Jediným řešením tohoto špatného stavu je úplný zákaz těchto omezovacích prostředků.“

Juan E. Méndez, zvláštní zpravodaj OSN pro otázky týrání říká:

„Neexistuje žádné terapeutické ospravedlnění pro zavírání pacientů psychiatrických léčeben na samotku, nebo poutání osob se zdravotním postižením k lůžku.“

Pro více informací prosím kontaktujte:

Steven Allen, MDAC ředitel komunikace, +36 30 252 8444, steven@mdac.org

Zuzana Durajová, LLP supervizorka – lidskoprávní vedení, +420 773 692 282, zdurajova@llp.cz

Martin Dutkiewič, LLP manažer komunikace, + 420 722 202 312, mdutkiewic@llp.cz

 

Poznámky

  • Studie bude představena v pondělí 30. června 2014 na veřejné diskusi, která se bude konat od 14:00 do 16:30 v Evropském domě v Praze, Jungmannova 24, Praha 1. Tisková konference bude následovat od 16:30.
  • Kontakty pro rozhovor: Londýn: Oliver Lewis, MDAC Executive Director, +44-7561-371-006, oliver@mdac.org. Budapešť, Praha: Steven Allen, MDAC Advocacy and Communications Director, +36-30-252-8444, steven@mdac.org. Praha, Brno: Zuzana Durajová, LLP supervizorka – lidskoprávní vedení, +420 773 692 282, zdurajova@llp.cz
  • Tištěná verze studie Klecová lůžka a použití omezovacích prostředků v českých psychiatrických zařízeních bude k dispozici na pondělní veřejné diskuzi a následné tiskové konferenci. Všem účastníkům bude následně zaslána i v elektronické podobě.
  • The Mental Disability Advocacy Center (MDAC) je mezinárodní lidskoprávní organizace, která po celém světě používá právo jako prostředek k zajištění inkluze, spravedlnosti a rovnosti pro lidi s mentálním postižením a osob s duševními problémy. Web: www.mdac.org. Twitter: @MDACintl.
  • Monitoring psychiatrických zařízení zajišťovala Liga lidských práv. LLP je nezisková organizace – spolek, který hájí práva a svobody všech lidí. Pomáháme lidem, aby znali svá práva a aktivně je prosazovali. Prosazujeme systémové změny, které zlepšují kvalitu života v České republice. Naší vizí je spravedlivá, svobodná a angažovaná společnost pro všechny. Web: www.llp.cz. Twitter: @LLPCzech. FB: www.facebook.com/liga.lidskych.prav
  • Fotografie klecových lůžek jsou k dispozici na vyžádání od MDAC.
  • Na vyžádání je možné domluvit rozhovor s bývalými psychiatrickými pacienty, kteří zažili klecová lůžka na vlastní kůži.
  • Poznatky z této zprávy budou také prezentovány v Londýně v rámci konference, které se lze účastnit pouze na základě pozvání. Pro pozvání kontaktuje steven@mdac.org.
  • Používání klecových lůžek, popruhů a dalších forem omezovacích prostředků může vést ke špatnému zacházení a týrání, které je podle mezinárodního i evropského práva zakázáno. Tento postoj se opírá o stanovisko zvláštního zpravodaje OSN pro otázky týrání, pana Juana E. Méndeze, a byl například potvrzen Evropským soudem pro lidská práva v případě Bureše proti České republice. V tomto případě soud shledal ČR odpovědnou za nelidské a ponižující zacházení v důsledku používání fyzického omezování.
  • Výzkum a výsledná studie byly financovány z Open Society Foundations.