Ministerstvo zdravotnictví (MZ) pracuje na novele zákona, která znovu umožní postihovat rodiče za to, že odmítnou povinné očkování svých dětí. Stát takové rodiče postihoval i v minulosti, Nejvyšší správní soud však loni v červenci rozhodl, že na to nemá právo, protože povinnost očkovat určuje podrobně pouze vyhláška MZ, nikoliv zákon. Chystaná novela by měla platit od roku 2012 a rodičům by hrozila až desetitisícová sankce.

„Součástí novely zákona o veřejném zdraví bude sankcionování za nedodržení povinnosti očkování,“ řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Zatím není jasné, jaké tresty by rodiče mohli za odmítnutí očkování pro dítě dostat, uvažuje se o pokutách v řádu tisíců korun.

Povinné očkování v Česku platí proti následujícím nemocím: tetanus, černý kašel, obrna, hepatitida B, haemophilus influenzae typu B, spalničky, zarděnky a příušnice.

Novela počítá také s uzákoněním očkovacího kalendáře, který zatím rovněž určuje pouze vyhláška. Změnu počtu povinných očkování ministerstvo ovšem nechystá; i nadále jich bude devět. ČR tak patří mezi země s nejvyšším počtem povinných očkování. Řadě rodičů i Lize lidských práv se systém očkování zdá příliš přísný a počet povinných vakcín vysoký.

Ministerstvo velké množství povinných vakcín obhajuje tím, že lidé by se dobrovolně očkovat nenechali a že hrozí návrat dávno vymýcených nemocí. Například v Rusku v devadesátých letech onemocnělo 150 tisíc dětí záškrtem a 4 tisíce na něj zemřely, v Bulharsku zemřelo 20 dětí na spalničky, nemocných dětí tamní ministerstvo zdravotnictví evidovalo 23 tisíc.

Snížení počtu povinných vakcín by se přitom nebránili ani odborníci; dobrovolné očkování proti pneumokokům totiž podle nich dokazuje, že některé obavy ministerstva zdravotnictví jsou přehnané. „Proočkovanost se pohybuje kolem 91 %, takže tohle je jakási vlaštovka toho, že bychom mohli očkovat dobrovolně,“ řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Článek byl publikován dne 10. 1. 2011 na ct24.cz a naleznete jej zde.

děti, očkování, právo, zdravotnictví