Ze zásahů černých šerifů mají strach ochránci lidských práv

Praha – Plán Ivana Langera, jak policii vysvobodit z role „holky pro všechno“, bude mít od prvního ledna konkrétní dopady.

Policisté nebudou doručovat soudní předvolání, nebudou asistovat exekutorům ani nebudou ochrankám pomáhat pacifikovat rozvášněné fanoušky na fotbalových stadionech.

„Fotbalový zápas je výnosná akce, podnikání jako každé jiné, ostatně koncerty popových hvězd spočívají také na bedrech pořadatelů bez policejní asistence. A zase platí, že v době, kdy od sebe policisté odtrhávají rozvášněné fanoušky, kteří přišli na fotbal programově ničit, rozbíjet a prát se, mohou být prospěšní jinde, kde potřebují pomoct jiní lidé,“ komentoval své rozhodnutí v blogu na Aktuálně.cz ministr vnitra Ivan Langer.

Šéfové pořádkových policií ale plánují, že alespoň zpočátku bude policie připravena v okolí stadionů, aby mohla včas zasáhnout, pokud by se pořadatelům chuligáni vymkli z rukou.

Černí šerifové mají střežit stadiony podle pravidel „pána domu“, ochránci lidských práv z toho mají strach.

„Už teď se setkáváme s případy, kdy ochranka někoho brutálně napadne například v hypermarketu. Mám obavy z toho, že omezování osobní svobody lidí se dostává do rukou privátní sféry,“ říká předseda Ligy lidských práv Jiří Kopal.

Ozval se i Úřad na ochranu osobních údajů. Vyšetřuje jeden z kubů kvůli tomu, že ochranka divákům při vstupu na stadion kopírovala občanské průkazy.

Předseda úřadu Igor Němec kritizoval i příručku, kterou pro kluby vydalo ministerstvo vnitra. „Je tam napsáno pouze postupujte v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů, ale už ne, jak přesně,“ nechal se slyšet Němec.
Ovládne policie média?

Jako ohrožení svobody slova zase nevládní organizace vnímají fakt, že policie může podle nového zákona o policii zabrat prostor v televizi či novinách a uveřejňovat tam vlastní informace.

„To je obvyklý případ. Ta pravomoc policie vstupovat do médií má smysl, ale jen při řešení živelných pohrom či v případě ohrožení národní bezpečnosti. V zákoně o policii je to ale formulováno tak vágně, že se to vztahuje vlastně na jakýkoli trestný čin,“ řekl právník Miroslav Krutina na tiskové konferenci Českého helsinského výboru. „My neříkáme, že policie bude ty pravomoci v každém případě zneužívat, ale zákon by jí neměl dávat tu možnost,“ dodal.

Ministr Langer si nemyslí, že policie obsah médií ovládne. „To bylo využíváno jen ve výjimečných případech, například při pátrání po velmi nebezpečném pachateli,“ řekl Aktuálně.cz.

Článek byl publikován dne 29. 12. 2008 na www.aktualne.cz, nalezenete jej zde.

ochranka, policie