Liga lidských práv pořádá 1. října v brněnském klubu Fléda benefiční koncert hudební skupiny Hm…, jehož výtěžek bude použit na projekt Férová policie. Prostřednictvím tohoto projektu se Liga snaží prosadit zodpovědnější práci policie a soudů a zefektivnit trestní spravedlnost.

Brněnský klub Fléda se v první říjnový den rozezní folk-rockovými tóny kapely Hm… Fanouškovská základna si oblíbila tuto alternativně rockovou partu muzikantů nejen kvůli jejich nekomerční hudbě, ale především kvůli netradičním textům. Do repertoáru skupiny Hm… totiž patří i zhudebněné básně od velikánů české literatury jako jsou Jaroslav Seifert, Josef Kainar nebo Jiří Orten. Po koncertu diváky čeká downtempo v podání DJ’s Rippa a Blulajta.

Hudební skupina i publikum tak společně podpoří projekt Ligy lidských práv s názvem Férová policie. V rámci něj se právníci Ligy snaží zvyšovat informovanost veřejnosti ohledně jejích práv, vydávají manuály a publikace pro odbornou i laickou veřejnost a nabízejí bezplatnou právní pomoc a zastupování obětem pochybení ze strany policie.

Projekt se dále zaměřuje na prosazení zodpovědného výkonu státní správy a soudnictví, problematiku nezávislosti rozhodování soudů, průtahy v řízení, lepší fungování státního zastupitelství a nezávislé vyšetřování korupce stejně jako násilí ze strany policistů a strážníků.

V minulosti se Liga zabývala mnoha případy neoprávněných zásahů policistů. Nejznámějším z nich byl případ tanečního festivalu CzechTek v roce 2005, při němž policie vyháněla tanečníky z areálu za pomoci vodních děl a dýmovnic, účastníky techno párty bila obušky a některým způsobila komplikované zlomeniny. Podrobnosti k případu naleznete zde: http://www.llp.cz/cz/temata/trestni-spravedlnost/lidska-prava-policie/pripady#O._H.

Bližší informace poskytne:

Petr Jeřábek, koordinátor dárcovství Ligy lidských práv, tel. 776 234 446, e-mail: pjerabek@llp.cz

Další případy porušování lidských práv ze strany policie naleznete zde.

Partneři koncertu:

Mediální partneři:

czechtek, policie, soud