Přes 400 obhájců lidských práv z více než 200 nevládních organizací ze 130 zemí světa se na konci května sejde v Istanbulu na kongresu Mezinárodní federace lidských práv (FIDH). Jejím členem je od roku 2004 také Liga lidských práv, kterou bude reprezentovat její předseda David Zahumenský.

Turecko není hostitelem konference náhodou – FIDH předala předsedovi vlády výzvu k implementování osmi opatření v souladu s mezinárodními závazky Turecka, který by měly posílit mír zemi.

„Turecko dosáhlo významného milníku. Náš kongres se koná v příhodný čas a my doufáme, že výměna názorů a informací, která se odehraje v období těchto pěti dnů, umožní občanské společnosti lepší porozumění výzvám, které jsou spojeny s problémy svobody projevu, menšinových práv a spravedlnosti,“ řekl v tiskové zprávě ke konferenci prezident FIDH Souhayr Belhassen.

FIDH je mezinárodní nevládní organizace která sdružuje 164 organizací lidských práv ve více než 100 zemích. FIDH pořádá kongres každé tři roky; událost v rámci níž členové společně definují strategie pro další aktivity a zvolí Mezinárodní výbor FIDH.

Program světového kongresu FIDH

23/24 květen – Forum na téma „Lidská práva a přechod k demokracii: Zkušenosti a výzvy.“

25/26/27 květen – Interní kongres FIDH

 

FIDH, lidská práva