Mohou porodní asistentky nyní asistovat u domácích porodů bez obav ze sankce (pokuty) ze strany státu? Mohou ženy vyhledat porodní asistentku pro asistenci u jejich domácího porodu?

 

Odpověď na obě otázky je díky rozhodnutí Ústavního soudu jednoduchá a jednoznačná: Ano, mohou. Rozhodnutí přineslo benefity pro matku i dítě, které mohou dostat odbornou péči. 

 

Mohou porodní asistentky transparentně nabízet své služby u domácího porodu?

Ano, porodní asistentka může bez obav své služby nabízet. Stanovit si podmínky služby, cenu a další potřebné informace. Ženy se tak dostanou k potřebným informacím standardní cestou, což doposud nebylo běžné. 

 

Jaké jsou podmínky pro to, aby mohly porodní asistentky u domácích porodů asistovat?

 

Dle nálezu Ústavního soudu nejsou takové podmínky ničím dány, vyhlášky Ministerstva zdravotnictví se podle něj na domácí porody nevztahují. Porodní asistentky by měly i nadále vycházet z mezinárodních standardů a standardů své profesní organizace.

 

Jaké mají nyní porodní asistentky kompetence?

 

Na těchto kompetencích se nic nemění, kompetence porodní asistentka získává vysokoškolským vzděláním ve svém oboru. Pouze z pohledu práva nepůjde při asistenci u domácího porodu o poskytování regulované zdravotní péče. Péči budou porodní asistentky poskytovat na základě soukromoprávní dohody (smlouvy) se ženou. Ta rozhoduje o tom, zda si zvolí tento typ péče se všemi jejími důsledky popsanými níže. 

 

Kdo je porodní asistentka a jaké jsou její kompetence viz například Ministerstvo zdravotnictví: Kdo je porodní asistentka a jak se stát porodní asistentkou? – Ministerstvo zdravotnictví  nebo Unie porodních asistentek: Kdo je porodní asistentka – UNIPA 

 

Co rozumíme regulovanou zdravotní péčí?

Stát pro ni stanovuje pravidla a garantuje její kvalitu. Péče porodní asistentky u domácího porodu je podle výkladu Ústavního soudu neregulovanou zdravotní péčí, tj. nemá legislativně stanovená pravidla a stát negarantuje její kvalitu. 

 

Je tento stav trvalý nebo lze očekávat další změny? 

Není trvalá, pro praxi přinesl významnou změnu v zastavení hrozby pokutování porodních asistentek za asistenci u domácích porodů, ale Ústavní soud nevyřešil systémové problémy. Stav považujeme za dočasný. Stále směřujeme k plnému uznání porodní asistence a jejímu zařazení do systému veřejného zdravotního pojištění. 

 

Ústavní soud apeluje na stát, aby nepřehlížel problémy, které současná právní úprava v oblasti domácích porodů přináší a aby do budoucna reflektoval vývoj v oblasti porodnictví a v oblasti reprodukčních práv.

 

Ke dni 4. 9. 2024 zpracovala za Ligu lidských práv Anna Indra Štefanides a Sandra Pašková dle nálezu Ústavního soudu.

 

domácí porod, porodní asistentky