Kateřina Červená z Ligy lidských práv řekla Deníku:

Praha – Podle Kateřiny Červené budou lékaři často nuceni k přestupování zákona.

Kvůli novému zákonu by měli každé vyšetření schválit svým dětem rodiče. Jak bude podle vás novinka fungovat v praxi?

Opatření má chránit lékaře, ale je to naprosto v rozporu s tím, jak to funguje nyní a jak je to běžné v zahraničí. Se zákrokem u člověka mladšího 18 let by měl pokaždé dávat souhlas rodič. S jednou výjimkou. U zubaře, gynekologa a praktického lékaře pro děti a dorost bude možné dopředu odsouhlasit, že tam dítě může chodit samo. Pokud ale rodič souhlas neuzná za vhodný, tak sedmnáctiletá dívka nebude moci sama navštívit gynekologa nebo si nechat vyvrtat zub. U kožního nebo u alergologa, kam jdeme na jednoduchý odběr, je ale nutná přítomnost rodiče. Nedokážu si představit, že by se souhlas dával třeba po telefonu. Je totiž třeba, aby lékař vysvětlil průběh zákroku a jaké bude mít důsledky.

Co takové opatření sleduje?

Lékaři budou mít jasno, kdo vlastně dává souhlas a kdo ne. Jenže problém je v tom, že se tak omezují práva nezletilých a v konečném důsledku to bude znamenat, že lékaři budou často jednat protizákonně. Nedokážu si totiž představit, že by pravidlo v praxi fungovalo. Doktoři by museli začít odmítat pacienty, kteří dosud na vyšetření chodili bez rodičů.

Změny mají omezit také domácí porody.

Ministerstvo se postavilo proti porodům doma a nevzalo v úvahu, že vždy budou ženy, které doma rodit chtějí a také budou. Tím, že bude pod pokutou znemožněno porodním asistentkám, aby vykonávaly činnost mimo zdravotnické zařízení, bude takovým rodičkám odepřena zdravotní péče. A to i v případě, že by si za ni platily.

Článek byl publikován dne 8.9.2011 v Brněnském deníku.

děti, lékař, pacient, porod, zákon