Květoslava Šamajová z Prahy chce po státu odškodnění za to, že ji soud loni poslal do Bohnic. V léčebně strávila více než půl roku kvůli tomu, že napsala na svůj blog pomluvu. Neobvyklý případ míří k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Důchodkyně totiž neuspěla u Ústavního soudu, který její stížnost odmítl. Přesto bylo podle něj nařízení ochranného léčení sporné.

Když si Květoslava Šamajová začala před čtyřmi lety psát na svůj osobní blog, netušila, že jí její záliba dovede až do bohnické léčebny.

Na internet dala informaci o jednom muži, kterého považovala za spolupracovníka Státní bezpečnosti. Muž se ale bránil a soud nakonec obvinil důchodkyni z trestného činu pomluvy. Soudkyně nakonec rozhodla o ústavní léčbě.

Rozsudek říkal, že pomluvu si musím odpykat nikoli tím, že bych byla ve vězení, ale že budu v ochranném léčení jeden rok, abych nepsala do svého blogu,“ popisuje Šamajová.

Ve znaleckém posudku od psychiatra totiž stálo, že 69letá žena trpí halucinacemi. Jenže už dříve důchodkyni vyšetřovali jiní znalci, když žádala o pěstounskou péči. Všemi testy tehdy prošla. Léčebně se ale přesto nevyhnula.

Zhubla jsem 14 kilo. Zatím jsem je nenabrala, vážím 47 kilo. Depotní injekce mi velice poškodily zrak, z jedné dioptrie to najednou naskočilo na pět,“ pokračuje.

Po osmi měsících a dalším soudním jednání, které ochrannou léčbu nakonec zrušilo, se Květoslava Šamajová dostala domů. Podle ombudsmana se s ní v Bohnicích zacházelo nedůstojně. Proto se obrátila se stížností na Ústavní soud, aby přezkoumal rozsudek, kvůli kterému skončila v léčebně.

Usilovala jsem o to, aby Ústavní soud zrušil tento rozsudek, který je stále pravomocný. Já jsem sice na svobodě, ale nemůžu žádat o odškodnění,“ vysvětluje.

Ústavní soud teď ale stížnost odmítl. „Ústavní soud uznal, že tam byla nějaká pochybení, ale v podstatě řekl, že to není pro Ústavní soud, aby to zkoumal nebo aby jen na základě ta rozhodnutí zrušil,“ popisuje důvody právnička Ligy lidských práv Zuzana Durajová, která se případem zabývá.

Přesto se Ústavní soud vyjádřil i k samotné ochranné léčbě v Bohnicích. V odůvodnění stojí:

Způsob utváření finálního znaleckého závěru, jakožto i podoba odůvodnění formy uloženého ochranného léčení vyvolává pochybnosti. Z pohledu ústavně-právního je výsledek na samé hranici únosnosti.

Podle právničky je tak prý ještě naděje, že by Květoslava Šamajová mohla dostat odškodnění a původní rozsudek o ochranné léčbě by byl zrušen.

Případ proto zamíří k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Liga lidských práv ještě vyjednává o odškodnění s léčebnou. Její vedení se ale nechtělo zatím k případu vyjadřovat.

Evropský soud pro lidská práva, léčebna, ochranná léčba, odškodnění, pomluva, psychiatrie, Ústavní soud