Za noční razii policistů do bytu zatím jen omluva

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že dva bývalí policisté Marek Vraštil a Karel Berousek, kteří v roce 2003 v noci vnikli do bytu romské rodiny Danišových z Popovic na Jičínsku a její členy fyzicky a slovně napadli, se musí jen omluvit. Podle soudu nedosáhl útok intenzity, který by vyžadoval přiznání peněžitého odškodění 300 000 korun. V roce 2005 byli oba muži odsouzeni k podmíněným trestům.

Vraštil se musí omluvit dvěma členům rodiny za to, že neoprávněně vnikl a setrval v bytě, kde slovně i fyzicky napadal a urážel členy rodiny. Berousek se musí omluvit za to, že do bytu vnikl a pasivně přihlížel jednání,” odůvodnila rozsudek soudkyně Věra Adámková. Tři členové romské rodiny se žalobou domáhali omluvy a finančního odškodnění 300 000 korun, podle soudu však na náhradu nemajetkové újmy nemají nárok. “Mám za to, že se jim dostalo zadostiučinění již tím trestním rozsudkem, projednáním věci před soudem. To jednání netrvalo zas tak dlouho, ani zranění nebyla vážná,” řekla Adámková. Dnešní vynesení rozsudku sledovala kromě novinářů pouze zástupkyně Ligy lidských práv Jana Koláčková, která řekla, že po domluvě s klienty podá v případu odvolání. “Rozhodně s rozsudkem nejsme spokojeni, podle nás došlo k nepochopení pojmu psychická újma. Soud měl klást důraz například na to, že tam byla těhotná žena, policisté tam vnikli v nočních hodinách a přepadli tam rodinu, které nadávali,” řekla Koláčková.
Foto: Archiv RV V trestním řízení byli dnes oba útočníci odsouzeni za porušování domovní svobody k podmíněným trestům odnětí svobody. Poškozeným měli zaplatit necelých 5000 Kč jako odškodnění. Dodnes tak neučinili.

Hradec Králové, 21.11.2007

omluva, policie, svoboda, trestné činy policistů