Praha – Ministerstvo vnitra se musí omluvit severočeským technařům.
Dvojice Severočechů Pavel Kuchař a Ondřej Holou se u pražského městského soudu dočkala po třech letech omluvy a finanční satisfakce, a to za neadekvátní zásah policistů, kteří na rozehnání technařů použili i vodní děla a slzný plyn.

Soud totiž ve středu rozhodl, že se ministerstvo vnitra musí omluvit oběma účastníkům technoparty CzechTek. Ta se uskutečnila v létě 2005 u obce Mlýnec na Tachovsku. Ministerstvo oběma mužům navíc musí zaplatit pokuty pokuty, a to ve výši 10 tisíc a 20 tisíc korun. Tepličan Pavel Kuchař s verdiktem souhlasí jen částečně.
„Omluva je sice dobrá věc, ale mrzí nás, že v tomto případě nebyli potrestaní přímo policisté, kteří nás napadli. Přitom jsme u soudu předložili audiozáznamy a fotografie policistů. Inspekce ale nedokázala policisty ztotožnila ti tak unikli potrestání. Rozhodli jsme se ministerstvo žalovat kvůli ochraně osobnosti, proto jsme požadovali každý 100 tisíc korun, soud nám ale přiznal jako odškodnění 10 a 20 tisíc korun, já dostal vyšší částku i jako bolestné. Při brutálním policejním útoku jsem totiž utrpěl zranění. Policisté nám při zákroku vhodili do auta granát se slzným plynem a já pak dostal několik ran obuškem,“ řekl Tepličan Kuchař, který se kvůli pracovní zaneprázdněnosti k pražskému soudu nepřišel.
„Za úspěchem výhry nad ministerstvem stojí úsilí právníků z Ligy lidských práv, hlavně pak právníka Jiřího Kopala a našeho advokáta Davida Strupka. Oba mladíci nyní čekají na postup právníků ministerstva, poté se případně proti rozsudku odvolají.
Zásah proti technařům nařídil tehdejší premiér Jiří Paroubek.

Článek vyšel dne 9.7.2008 v Děčínském deníku, naleznete jej zde.

czechtek, policejní násilí, policie