Starší žena z Prahy, kterou za pomluvu na internetovém blogu poslal soud na léčení do Bohnic, se zřejmě dostane na svobodu. O tom, že by po více než půl roce mohla Květoslava Šamajová odejít z psychiatrie, dnes rozhodl pražský obvodní soud.

Podle Obvodního soudu pro Prahu 8 nemusí Květoslava Šamajová nadále zůstat pod dohledem psychiatrů ani brát žádné léky.

„Ochranné opatření bylo zrušeno, jenom paní Šamajová nemůže opustit psychiatrickou léčebnu, protože rozsudek nenabyl právní moci. Musí se k tomu vyjádřit státní zástupce,“ uvedla právnička Zuzana Candigliota.

Nyní podle ní záleží na tom, jestli státní zástupce bude s verdiktem souhlasit, nebo nikoli. „Pokud ano, pak by to bylo třeba v řádu dnů nebo nejpozději příští týden. Ale pokud nebude souhlasit, tak tam ještě může zůstat i několik měsíců, protože pak by případ řešil pražský městský soud,“ přiblížila.

Květoslava Šamajová bojovala za propuštění řadu měsíců. Tvrdí, že jí podávané léky zničily zdraví.

„Já pořád přešlapuji, je to samovolné. Mám zatuhlou páteř, která mě bolí. Nemůžu se vlastně svobodně pohybovat, jsem omezená. Z důchodu mám na nájemném platit už 90 procent, potřebuji nastoupit někam do práce, protože už 8 měsíců jsem v ochranném léčení,“ popisuje svůj nedobrovolný pobyt v Bohnicích osmašedesátiletá žena.

Květoslava Šamajová se do léčebny dostala poté, co na svůj internetový blog napsala o muži, kterého považovala za bývalého spolupracovníka StB. Obvodní soud pro Prahu 2 proto její počínání vloni označil za trestný čin pomluvy. Její chování bylo podle soudkyně společensky nebezpečné. Od potrestání ale nakonec soudkyně upustila a poslala ženu na psychiatrii.

Extrémní případ

Výjimečný případ řeší ombudsman i Liga lidských práv. Právnička Ligy Zuzana Durajová považuje případ Květoslavy Šamajové za extrémní.

„Myslím, že u takového činu, i kdyby se trestný čin stal, jak to vlastně soudkyně řekla, byl by malého rozsahu, byl by banální. A pravděpodobně by paní Šamajová, pokud by byla v běžném trestním řízení odsouzena, nedostala ani trest odnětí svobody,“ uvedla.

V civilním řízení by se pak zřejmě musela Šamajová omluvit muži za pomluvu a zaplatit odškodné. Jenže psychiatr ve znaleckém posudku tehdy prohlásil blogerku za duševně nemocnou s halucinacemi a bludy.

Přitom ženu už dříve vyšetřovali jiní znalci, a to když jí svěřovali do péče nezletilé dítě. Její synovec Jaroslav Šamaj s ní žil od svých jedenácti let.

„Za prvé bych rozhodně řekl, že je to absolutně banální proces. Začal vlastně tím, že jakoby projevovala svobodu slova. Má svůj blog, kam píše. A tím to všechno nějak začalo. Seznámil jsem se s diagnózou doktorů, podle které žádné bludy ani halucinace nemá, nikdy nic takového vlastně neměla,“ přiblížil.

Kdy se Květoslava Šamajová dostane nakonec domů, není ještě jisté. Může to být v řádu dnů i týdnů.

Článek byl publikován 9. května 2012 na webu Českého rozhlasu. Reportáž zpracovala Petra Benešová.

internet, lékař, ombudsman, pomluva, psychiatrie, soud