Věra JELÍNKOVÁ, moderátorka
——————–
Liga lidských práv kritizuje úředníky sociálního odboru Úřadu městské části Brno-Královo Pole za to, že na rodiče pětiměsíčního dítěte podali trestní oznámení za nedodržení termínu očkování. Podle ligy jde o naprosto ojedinělou kauzu a to hned ze dvou důvodů. Jednak podobné případy dosud byly vždy hodnoceny jako přestupek a navíc začaly jednat úředníci ještě před uplynutím doby, dokdy je nutné očkování provést. Městská část pochybení odmítá. Více zjistila Zuzana Kopuletá.

Zuzana KOPULETÁ, redaktorka
——————–
Takzvanou hexavakcínou proti záškrtu, dávivému kašli a dalším chorobám mají být děti očkovány během prvního roku života. Podle vyhlášky musí dostat tři dávky. Chlapec, jehož rodiče kvůli nedodržení termínu při očkování, vyšetřovala policie, absolvoval první dávku. Ta měla vyvolat prudkou reakci a tak chtěli rodiče druhou odložit. Úředníci ale přesto začali okamžitě jednat, vysvětluje David Zahumenský z Ligy lidských práv.

David ZAHUMENSKÝ, Liga lidských práv
——————–
Vlastně se ukvapili, protože rodiče v té době, kdy takto byla věc řešena, ještě zákon vůbec neporušili. Oni měli lhůtu jednoho roku a už někdy po půlroce byla ta věc řešena.

Zuzana KOPULETÁ, redaktorka
——————–
Navíc způsobem naprosto neobvyklým, protože spory o očkování řešívají hygienické stanice v přestupkovém řízení. Vedoucí sociálního odboru královopolského úřadu městské části Marcela Zvonařová ale přesto za svými pracovnicemi stojí. Jakékoli další vysvětlení prý ale podat nemůže.

Marcela ZVONAŘOVÁ, vedoucí sociálního odboru královopolského úřadu městské části
——————–
Týká se tady ten případ nezletilého dítěte, tak vám nemůžeme bohužel k tomu poskytnout žádné podrobnější údaje.

Záznam rozhlasové reportáže ČRo – Brno ze dne 12. 1. 2009.

děti, očkování, policie