Článek byl publikován dne 27. 11. 2009 v deníku Právo
Za uplynulý týden přibylo v Česku 144 nemocných prasečí chřipkou. Celkově už ji tak dostalo 777 osob a osm zemřelo. Poslední obětí úmrtí je 48letá pacientka, která zemřela ve středu v nemocnici Havířov.
Úmrtí ženy potvrdila mluvčí Nemocnice s poliklinikou v Havířově Jana Zlattnerová.
„Pacientku jsme přijali na infekční oddělení v pondělí 16. listopadu s nálezem oboustranného zánětu plic s podezřením na virovou příčinu onemocnění,“ popsala s tím, že nebezpečný virus byl potvrzen po pár dnech hospitalizace. „Žena podstoupila antibiotickou léčbu, dostávala lék tamiflu. Během pobytu u ní přechodně ke zlepšení nálezu, šestý den se však její stav zhoršil,“ uvedla mluvčí s tím, že život ženě nezachránilo ani okamžité přeložení na JIP infekčního oddělení a posléze na ARO.

„Na prasečí chřipku ale diag -nostikujeme jen závažné případy. Je tedy možné, že ji mělo mnohem více osob. Protože její průběh je většinou na území ČR lehký, lidé ji ani nerozlišují od sezónní,“ řekl Právu ve čtvrtek Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Uvedl, že pandemický vir už na území republiky ale převládá nad sezónním virem.

Středočeská záchranka zastavila očkování

Středočeská záchranná služba, jak už jsme včera uvedli, přestala očkovat proti prasečí chřipce, protože podle ní navržený postup ministerstvem nemá oporu v zákoně. Záchranka má podle slov jejího ředitele Martina Houdka vakcíny, u nichž se liší identifikační čísla na ampulích a dodacích listech. Obnoví očkování až po vyjasnění nesrovnalostí. Ministerstvo zdravotnictví i firma GlaxoSmithKline včera znovu Právu potvrdily, že žádné nesrovnalosti nejsou a vše je v pořádku, a navíc o očkování rozhodla bezpečnostní rada státu a vláda.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně odlišnost v číslech je dána tím, že očkovací látka je dvousložková. Také Státní ústav pro kontrolu léčiv včera uvedl, že číslování je v pořádku. Houdek ale soudí, že „legislativa nějaká spojovací čísla vůbec nezná, a to je v naprosté kontraindikaci se zákony“.

Do ostré kritiky ministryně zdravotnictví Dany Juráskové se včera pustil také senátor za ČSSD a ředitel soukromé Česko-německé horské nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml. Nemocnice podle jeho slov nedostala vakcínu.

„Jednání ministryně považujeme za diskriminaci soukromé nemocnice a je další známkou totálního selhání organizačních schopností ministerstva zdravotnictví,“ prohlásil Dryml. Ministerstvo ústy svého mluvčího Sršně jeho slova odmítlo s tím, že nemocnice získá očkovací látku ve vakcinačním centru.

Včera se rozjelo očkování proti prasečí chřipce i v dalších vakcinačních centrech, kterých je 133. Vít zároveň Právu řekl, že vakcínu už má 80 procent praktických lékařů, kteří mají očkovat chronicky nemocné pacienty. Vakcinační centra ji už mají všechna.
Praktičtí lékaři začnou s očkováním zřejmě začátkem příštího týdne, protože tento týden zvou pacienty na konkrétní den do ordinací. Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula, který je zároveň předsedou České vakcinační společnosti, Právu včera řekl, že v jeho nemocnici polovina zdravotníků řekla, že se nechá očkovat, další ještě váhají a část podepsala revers, že se očkovat nedá.

„Jsou-li v první linii kontaktu s pacientem, dočasně je přeřadíme na jiné místo a nahradíme jinými pracovníky, kteří se očkovat nechali. Provoz nebude narušen,“ řekl Prymula Právu.

Ochránci práv: odpovědný je lékař

Liga lidských práv včera oznámila, že ani písemný souhlas pacienta a jeho poučení o možných nežádoucích účincích vakcíny nemůže lékaře zbavit odpovědnosti za komplikace. Podle ní lze odškodnění vymáhat pouze na lékaři. Ministerstvo ale tvrdí, že tomu tak není. Veřejně se zavázalo, že případné nežádoucí účinky očkování přebírá na sebe.

„Stát přebírá odpovědnost, pokud půjde o vakcinaci ve zdravotnickém zařízení, které je k tomu určené a když vakcína bude použita v souladu s tím, jak být použita měla. V případě rozsudku u soudu bude stát krýt i finanční nároky poškozeného,“ řekla Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

lékař, nemocnice, očkování, pacient, právo, zdravotnictví