Článek byl publikován dne 13. 10. 2009 v Lidových novinách, také na www.lidovky.cz a naleznete jej zde.
Může za to nadměrný stres? Vyšetřování by mělo zjistit, proč policista najel do fotoreportéra LN.
Policistovi, který v sobotu při zásahu proti fotbalovým chuligánům zranil fotografa LN Viktora Chlada, hrozí zatím důtka nebo propuštění.

Kontrolní oddělení pražské státní policie začalo rozhodovat o potrestání uniformovaného muže, který zranil fotografa LN Viktora Chlada. Najel mu dodávkou na nohu a zlomil mu kůstku v nártu. Ke zranění došlo během sobotních policejních zásahů před fotbalovým utkáním české reprezentace s Poláky.

Zástupce LN podal včera oficiální stížnost na policistu, kontroloři pražské policie už mezitím zahájili šetření na základě telefonického oznámení.

Jenže žádné informace o policistovi ani vyšetřování nechce policie sdělit. „Policista má v tomto případě stejná práva jako každý jiný občan, proto si myslím, že je potřeba na celý případ nahlížet s ohledem na presumpci neviny. Z tohoto důvodu se do skončení vyšetřování kontrolních orgánů nebudeme k celému incidentu vyjadřovat,“ vysvětlila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Jaký trest může vnitřní kontrolní oddělení policie za zranění fotografa Chlada uložit, mluvčí Zoulová neprozradila. Podle právníka a předsedy Ligy lidských práv Jiřího Kopala je paleta možných trestů omezená. „Může uložit písemnou důtku, snížení platu o deset procent, nebo až propuštění z policie, což se dělá málokdy. Tresty bývají mírné,“ říká Kopal. „I tento orgán ale může rozhodnout, že je podezření na trestný čin, a předat případ inspekci policie,“ dodal.

Chlad tvrdí, že na něj policista za volantem dodávky najel úmyslně. Pak by zřejmě šlo o trestný čin. Svědčí o tom také fotografie, na které se policista dívá přímo do objektivu. Jistě tedy fotografa viděl.

„Šel jsem fotit do klidné části ulice mezi tři zaparkované dodávky s těžkooděnci. Pořizoval jsem snímky řidiče prostředního vozu a ten na mě znenadání najel,“ popisuje situaci Chlad.

Pokud by se prokázalo, že policista zranil fotografa úmyslně, začala by jeho čin vyšetřovat inspekce policie a hrozilo by mu trestní stíhání. „Bývá problém dokázat úmysl,“ podotkl ovšem Kopal.

Na podobné spekulace je podle mluvčího Policejního prezidia Jaroslava Ibeheje zatím příliš brzy.

„Do doby, než budou známé výsledky šetření, je předčasné mluvit o úmyslu policisty způsobit zranění,“ soudí.

Stejně tak zůstává záhadou, co mohlo policistu k násilnému činu vést. Předběžné výsledky vyšetřování policie nezveřejní. Nechce ani naznačit, jestli se jednalo o zkušeného policistu či jestli na něj nebyly oprávněné stížnosti už dřív.

Jisté je, že sobotní „fotbalová“ akce byla pro policisty náročná. „Jednalo se o speciální policejní opatření, které si vyžádalo několikatýdenní přípravu,“ uvádí Zoulová. „Samozřejmě ale podobné chování není ospravedlnitelné.“

Policie se snaží násilným excesům policistů bránit mimo jiné tím, že je školí v praktické psychologii. Jak připomíná Ibehej, nově přijímaní policisté prochází kurzem, kde se učí konstruktivně řešit konflikty.

Kromě toho se policie snaží incidentům předcházet tím, že „civilisty“ varuje před nebezpečím u velkých policejních akcí. „Pokud je konkrétní opatření vyhodnoceno jako rizikové (a v případě polských fanoušků bylo vysoce rizikové), informujeme o něm širokou veřejnost. Je věcí každého občana, jak přistoupí k ochraně vlastního života a zdraví,“ říká Zoulová.

Byl to úmysl?

Zraněný fotograf Fotograf LN Viktor Chlad je přesvědčen, že do něj policista za volantem dodávky najel úmyslně. „Šel jsem fotografovat do klidné části ulice mezi tři zaparkované dodávky s těžkooděnci. Pořizoval jsem snímky řidiče prostředního vozu a ten na mě znenadání najel,“ popisuje situaci. Pokud by se prokázalo, že ho policista zranil úmyslně, začala by čin vyšetřovat inspekce policie.

kontrolní orgán, policejní násilí, policie, vyšetřování