Brno/ Z příslušníků zásahových jednotek se brzy stanou kameramani. Smrt třiačtyřicetiletého Vietnamce Huang Son Lama, který zemřel začátkem letošního ledna po zákroku trojice brněnských policistů, totiž rozhýbala vedení jihomoravské policie. Aby se podobný případ neopakoval, stane se součástí jejich výstroje i malá mobilní kamera. Ta bude snímat každý zákrok policistů, kteří slouží u zásahové a pohotovostní motorizované jednotky.
„Kameru by nosili policisté na uniformě, protože by se nejednalo o velké přístroje. Zařízení se používá také v sousedních zemích a mají je i speciální jednotky a armáda. U zásahovky, kde ze strany policie dochází k největšímu vstupu do práv a svobod lidí, se to rozhodně vyplatí,“ potvrdil náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk. Záznam z kamer bude podle jeho plánů kompletně monitorovat celý zásah. „Smrt cizince byla jakási poslední kapka, která nás k této novince dotlačila,“ zdůraznil Vaněk s tím, že od startu projektu dělí policii týdny, maximálně měsíce.
Nákup minikamer nebude levnou záležitostí. Vedení jihomoravské policie odhaduje, že se bude jednat o řádově statisícovou investici, která by neměla překročit milion korun. Peníze vložené do techniky se ale policii vrátí. „Bude to důkaz, jak se všechno odehrálo. Hlavně v případech problémových zásahů a lidí, kteří posléze skandalizují policisty. Nahrávka bude sloužit jak na obranu policie, tak pro objektivnost vyšetření kauzy. Jestliže existuje video ze zásahu, nikdo se nemůže domluvit na tom, jak bude vypovídat,“ vysvětlil Vaněk.
Záznam prozkoumá také inspekce
Jestliže by se problematický záznam zkoumal, dostane ho na stůl Inspekce Policie České republiky. Ta prošetřuje veškeré incidenty policistů. To se ovšem nelíbí organizacím, která hájí lidská práva. „Jak trestné činy, tak stížnosti, které mají lidé na policii, by měl vyšetřovat nezávislý orgán,“ upozornil předseda Ligy lidských práv Jiří Kopal.
Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, který po smrti Vietnamce rozpoutal diskusi nad přiměřeností zásahu policistů, ovšem nápad na zlepšení vítá. „Je to vynikající. Důležité ale je, aby měli policisté při zásahu kamery v provozu. Jinak je to nanic,“ řekl Winter. Doufá, že se lednový zákrok nebude opakovat. „Jsem přesvědčen, že se jednalo o incident jednotlivců. Na pětačtyřicetikilového Vietnamce zaútočili dvoumetroví muži. Aby ho zpacifikovali, stačilo ho jenom obejmout,“ dodal.
Ministerstvo vnitra se novým věcem nebrání. „Už teď jsou nová auta vybavena kamerovým systém, který snímá dokonce i dění v okolí,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer. Audiovizuální systémy, které používají policisté, mají zelenou i na policejním prezidiu. „Od letošního ledna mají ředitelé krajských policií mnohem větší kompetence. Pokud budou chtít zavést novinku a mají na ni peníze ve svém rozpočtu, nic jim v tom nebrání,“ řekl mluvčí prezidia David Kubalák.
Jestliže se novinka na jihu Moravy ujme, není vyloučené, že se rozšíří do dalších krajů. Jihomoravská policie se už před lety stala jakýmsi inkubátorem na zlepšení a zmodernizování policejní práce. Svědčí o tom kamery v policejních autech, služebny s „lidskou tváří“ nebo zadávání pokut na internet.

Článek byl publikován dne 26. 1. 2009 v denících Českobudějovickém, Havlíčkobrodském, Hradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém, Plzeňském, Pražském a Ústeckém; obdobný článek téhož dne publikoval také Brněnský deník.

inspekce, policejní násilí, policie, trestné činy policistů