Brno – Radost z půlročního synka zkazila rodičům z Brna sociální pracovnice z Úřadu městské části Královo Pole. Ta na rodiče, kteří si přáli zůstat v anonymitě, podala loni v červenci trestní oznámení, protože se rozhodli oddálit přeočkování dítěte proti dětským nemocem. K tomu je přitom vedla chlapcova špatná reakce na první dávku vakcíny. Do případu se nakonec zapojila i brněnská policie a Liga lidských práv.
„Podle vyhlášky musí dítě dostat tři dávky očkování, které jej chrání před záškrtem, dávivým kašlem a dalšími nemocemi, v prvním roce svého života s odstupem nejméně jednoho měsíce mezi dávkami,“ popsali právníci Ligy. „Vzhledem k tomu, že se chlapec narodil v únoru 2008, mohli rodiče podle práva odložit podání další dávky až na leden tohoto roku,“ uvedla právnička Zuzana Candigliota. „Případ měl být ihned odložen, protože neočkování dítěte je navíc přestupkem na úseku zdravotnictví, nikoliv trestným činem.“
I přesto však policisté se státním zastupitelstvím začali případ vyšetřovat a rodiče museli podstoupit řadu výslechů. „Sociální pracovnice nás chtěla jen postrašit, ale jednání státního zastupitelství nebylo fér,“ uvedl otec dítěte.
Tajemník královopolské radnice Jiří Gajdarus nechtěl podle ČTK postup pracovníků sociálního úřadu komentovat. Stanovisko státní zástupkyně se nepodařilo sehnat a ani mluvčí policie už nebyl včera večer schopen zjistit k případu informace.
Pokračování na str. C4

Policie vyšetřovala rodiče kvůli očkování

Pokračování ze str. C1
Policie zahájila vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy. Ten se však podle právníků Ligy lidských práv vztahuje především k výživě a hmotnému zajištění nezletilých, nikoliv na poskytování lékařské péče. Státní zástupkyně navíc ustanovila šestiměsíčnímu chlapci opatrovníka kvůli domnělému střetu zájmů mezi rodiči a dítětem. „Nikdo však na nás netlačil, opatrovníka jsme si mohli sami vybrat,“ uvedl otec dítěte. Opatrovníkem se formálně stal chlapcův dědeček. Ve skutečnosti dítě zůstalo doma u svých rodičů.
Jednáním státních orgánů byli rodiče zděšeni. „Odložit očkování našeho syna na dobu po dovršení prvního roku života jsme se rozhodli podle svého nejlepšího svědomí na základě informací o problematice očkování novorozenců,“ zdůraznil otec. „Zodpovědný přístup ke zdraví našeho syna nás však paradoxně postavil na úroveň lidí, jimž na dětech nezáleží,“ dodal muž.
Po zásahu Ligy nakonec policie přestala záležitost vyšetřovat. „Pokud by věc měla být vůbec nějak projednávána, pak jako přestupek,“ řekla Candigliota. „Ano, přestupek to byl,“ připustil otec. „Státní zastupitelství nicméně ve svém řízení pochybilo,“ upozornil.
Pro právníky z Ligy lidských práv to není ojedinělý případ. S případy rodičů, kteří požadují individuální přístup v očkování, chtějí některá očkování odložit nebo nechtějí očkovat vůbec, se setkávají často. „Těžko lze mluvit o společenské nebezpečnosti tohoto přístupu, protože v mnoha evropských zemích je očkování dobrovolné a je věcí svobodného rozhodnutí rodičů,“ uvedla Candigliota.
Rodiče jsou nakonec spokojeni, že vše skončilo. „Prosadili jsme si svou a v únoru se jdeme nechat očkovat,“ shrnul otec.

Článek byl publikován dne 13. 1. 2009 v deníku Mladá fronta DNES – Brno a Mladá fronta DNES – jižní Morava.

děti, lékař, očkování, policie, zdravotnictví