Policie 17. listopadu nepovolila skupině studentů položit květiny k pamětní desce na pražském Albertově a na tamní demonstraci pouštěla pouze lidi, které považovala za příznivce prezidenta Miloše Zemana a odpůrce uprchlíků. Na dotaz deníku ECHO24.cz nedokázala policie způsob své „selekce“ vysvětlit a v případě pomníku argumentovala pyrotechnickou prohlídkou a „přísnějšími“ bezpečnostními opatřeními.

Zprávu vydal server Echo24.cz dne 18. 11. 2015.

„Studenti chtěli místem projít ve chvíli, kdy už byla dokončena pyrotechnická prohlídka. Avizovali jsme, ze bezpečnostní opatření budou přísnější, než by byla ještě před týdnem,“ uvedla mluvčí Policejního prezídia Ivana Nguyenová. Další detaily prezídium neuvedlo a odmítlo vysvětlit, proč na demonstraci na Albertově mnoha lidem včetně studentů neumožnilo vstup a podle jakého klíče vhodné a nevhodné účastníky shromáždění rozlišovalo.

„Toto opatření bylo pouze na dobu určitou. V odpoledních hodinách po odchodu chráněné osoby, což byl prezident ČR, k místu měla přístup i široká veřejnost,“ napsala v e-mailu Nguyenová.

„Vůbec tomu postupu nerozumím a z mého hlediska oprávněný nebyl. Nemyslím si, že by hrozil útok od lidí, kteří chtěli položit květiny,“ říká Vladimír Balaš, pedagog Právnické fakulty UK a bývalý ředitel Ústavu státu a práva.

„Možná se báli po zkušenostech z minulého roku a nechtěli, aby se plýtvalo vajíčky,“ dodal Balaš s narážkou na loňskou demonstraci 17. listopadu na Albertově, při níž demonstrující házeli na prezidenta vejce. I přesto ale policie podle právníka letos neměla přístup studentům či jiným lidem paušálně uzavřít. „Pokud měli na někoho podezření, měli ho zkontrolovat, ale nedělat tohle. Záleží, kdo velí zásahu a jak informace dokáže vyhodnotit, ale tady je nevyhodnotili nejlépe,“ míní Balaš. „Takového jsme si zvolili prezidenta. Kdyby se choval jen trochu jinak, tahle situace nenastane,“ dodal.

O konflikt s ochranou ústavních činitelů jít nemusí

„Není důvod někomu bránit v přístupu na shromáždění, i když s ním třeba nesouhlasí,“ podotýká právník Pavel Uhl. Podle něj nemusí být právo na svobodu shromažďování v konfliktu se zákonem o ochraně ústavních činitelů. „Když prezident na místě ještě není, může ochranka vždy postupovat tak, že tam lidi pustí a v případě, že by se vytvořilo nepřípustné riziko, prezidenta tam prostě nedovede,“ dodává Uhl.

„Policisté nemohou nikomu znemožnit zúčastnit se demonstrace, pokud k tomu nemají vážný důvod a nezjistí například, že ten člověk je ozbrojený,“ připomíná právnička Zuzana Candigliota z Ligy lidských práv. Pokud jde o zabránění přístupu k pamětní desce, tam se jí však jeví jednání policie jako legitimní. „Pokud tam nepustili nikoho a nikoho tedy neznevýhodňovali, přijde mi to na první pohled v pořádku. Policie má právo na některá bezpečnostní opatření,“ říká Candigliota. Policie však v dopoledních hodinách přístup k pamětní desce na Albertově několika jednotlivcům umožnila, šlo vesměs o pedagogy univerzity.

demonstrace, policie, studenti