Policie v Brně vyšetřovala rodiče ani ne půlročního chlapce kvůli tomu, že se rozhodli odložit očkování syna. Trestní oznámení na ně podali pracovníci sociálního oboru z Úřadu městské časti Královo Pole.

Policie v Brně vyšetřovala rodiče ani ne půlročního chlapce kvůli tomu, že se rozhodli odložit očkování syna. Trestní oznámení na ně podali pracovníci sociálního oboru z Úřadu městské časti Královo Pole.

Postup úředníků i vyšetřovatelů kritizovala Liga lidských práv. Rodiče podle ní neporušili zákon a ani ke spáchání přestupku neuplynula potřebná lhůta. Přesto se dostali do pozice těch, kteří údajně špatně pečují o dítě. Státní zástupkyně jejich dítěti dokonce ustanovila opatrovníka, řekl David Záhumenský z Ligy lidských práv.

Trestní oznámení podali úředníci kvůli očkování takzvanou hexavakcínou. Očkování, které chrání děti před záškrtem, dávivým kašlem a dalšími nemocemi, se rodiče rozhodli odložit, protože na první dávku syn špatně reagoval. Podle právníků ligy však rodiče rozhodnutím mohli spáchat maximálně přestupek, i s jeho řešením však úředníci měli počkat.

Podle vyhlášky musí dítě dostat tři dávky hexavakcíny v prvním roce života s odstupem nejméně měsíce mezi dávkami. „Vzhledem k tomu, že se chlapec narodil v únoru 2008, mohli rodiče podle práva odložit podání další dávky až na leden tohoto roku,“ uvedla liga ve zprávě. Úředníci přesto podali trestní oznámení v červenci.

Právník ligy označil takový postup ze strany úředníků za exces. Spory o očkování dětí nejsou podle něj výjimkou, ale vždy se řeší cestou přestupků s hygienickou stanicí. „Že by byl na rodiče činěn takový nátlak, s tím jsme se nesetkali,“ uvedl. Liga lidských práv kritizovala to, že policie ani státní zastupitelství případ ihned neodložily. Jejich postup označila za „přinejmenším unáhlený“.

Rodiče postup státních orgánů šokoval. Odložit očkování se prý rozhodli podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a na základě informací o očkování novorozenců. „Zodpovědný přístup ke zdraví našeho syna nás však paradoxně postavil na úroveň lidí, jimž na dětech nezáleží a jimž by děti měly být odebrány,“ cituje liga otce dítěte.

Článek byl publikován dne 12. 1. 2009 na www.tyden.cz, nalezenete jej zde.

děti, očkování, policie