Markéta FIALOVÁ, moderátorka
——————–
Soud zprostil obžaloby ženu z Kroměříže, která odmítla naočkovat své dvě malé děti. Očkování je u nás povinné proti devíti chorobám. Podle Nejvyššího správního soudu se ale rodiče, kteří své děti naočkovat nenechají, nedopouštějí ani přestupku. Nemohou být proto pokutováni ani trestně stíháni.

Martina JULINOVÁ, redaktorka
——————–
Když se jednatřicetiletá matka tří dětí rozhodla, že své dvě dcery nenechá naočkovat, netušila, že se dostane do situace srovnatelné s potížemi kriminálníků. Sociálka, policie a nakonec soud.

osoba
——————–
Úmyslně závažným způsobem porušila svou povinnost pečovat o své dítě.

Andrea JASENČUKOVÁ, matka
——————–
Je to ten paradox, že jo, že vlastně já chráním zdraví svých dětí a někdo přijde a řekne vám jako: „Ne, tytyty, ty neděláš správně. Takhle je správně.“

Martina JULINOVÁ, redaktorka
——————–
V soudní síni ale žena vůbec neměla sedět. To nakonec přiznala i státní zástupkyně. Očkování dětí je sice povinné. Za nedodržení ale nehrozí trest. Nejvyšší správní soud už vloni rozhodl, že nenaočkováním dětí se rodiče nedopouštějí dokonce ani přestupku.

Ilona HÜLLEOVÁ, dětská lékařka
——————–
Problém nestává v tom, jak vlastně tyto rodiče donutit, případně sankcionovat za to, že tu povinnost nedodrží, a to si myslím, že je asi problém, který ošetřený jakoby legislativně není.

Martina JULINOVÁ, redaktorka
——————–
Soud proto matku zprostil obžaloby.

David ZAHUMENSKÝ, Liga lidských práv
——————–
Tady se opravdu jedná o vítězství zdravého rozumu, protože ještě jsme se nesetkali ani v Lize lidských práv s tím, že by někdy bylo neočkování řešeno, že by se mělo jednat o trestný čin.

Martina JULINOVÁ, redaktorka
——————–
Podle matek, které se takto rozhodnou, je to kvůli obavám z rizik, která jsou s očkováním spojená.

Petra SOVOVÁ, matka 7 dětí
——————–
Očkování může způsobovat autismus a tak dále. Tak pro nás prostě ta, ta rizika toho očkování dalece převyšovala rizika toho neočkování.

Eva BUČKOVÁ, dětská lékařka
——————–
Za neprosto nezbytný považuju vlastně očkování proti tetanu a všeobecně vůbec vlastně je důležitá celá ta hexavakcína, která obsahuje látky proti těm základním šesti nemocem.

Lubomír NEČAS, lékař
——————–
Hrozí poškození při získání této infekce poškození organismu dlouhodobě, může až invalidizovat toho člověka na celý život anebo může dojít skutečně až ke smrti. Nejhorší například je obrna, dětská obrna, proti které se očkuje, nebo černý kašel.

Martina JULINOVÁ, redaktorka
——————–
Například černým kašlem vloni onemocnělo téměř 700 lidí. Každoročně také lékaři zaznamenávají úmrtí na toto onemocnění. Martina Julinová a Ivan Berka, televize Nova.

Reportáž byla zveřejněna dne 13. 1. 2011 na TV NOVA v pořadu Televizní noviny.

děti, lékař, matka, očkování, policie