Brno – Rodiče půlročního chlapce z Brna museli loni v létě čelit trestnímu oznámení, které na ně podala sociální pracovnice kvůli tomu, že chtěli oddálit o pár měsíců přeočkování syna proti dětským nemocem. Přitom je k tomu vedl fakt, že mělo dítě na první dávku vakcíny špatnou reakci.
I tak se do případu vložila policie se státním zastupitelstvím a začala rodiče vyšetřovat. Kromě toho státní zástupkyně ustanovila dítěti opatrovníka kvůli domnělému střetu zájmů mezi rodiči a dítětem.
„Podle vyhlášky musí dítě dostat tři dávky tohoto očkování v prvním roce svého života s odstupem nejméně jednoho měsíce mezi dávkami,“ potvrdili právníci Ligy lidských práv, na něž se rodiče obrátili. Podle nich rodiče tuto lhůtu nepřekročili.
„Státní orgány jednaly unáhleně,“ uvedla Zuzana Candigliota, právnička ligy, s tím, že o žádný trestný čin nejde.
Po zásahu Ligy lidských práv přestala policie celou věc nakonec vyšetřovat. I tak byli rodiče chlapce jednáním státních orgánů zděšení. „Rozhodli jsme se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí na základě informací o problematice očkování novorozenců,“ sdělil otec. „Zodpovědný přístup ke zdraví syna nás však paradoxně postavil na úroveň lidí, jimž na dětech nezáleží a jimž by děti měly být odebrány,“ dodal muž.

Článek byl publikován dne 13. 1. 2009 v deníku Mladá fronta DNES.

děti, očkování, policie