Článek byl publikován dne 23. 11. 2009 na www.zpravy.idnes.cz a naleznete jej zde.
Vláda dnes vyjádřila politování nad nedobrovolnou sterilizací, kterou podstoupily většinou Romky v rozporu se zákonem. Spolek žen omluvu přijal jako morální zadostiučinění. Podle ministra pro lidská práva Michaela Kocába by podobným případům měla zabránit další připravovaná opatření.
„Jsme velice rády, že jsme tohoto dosáhly. Bojovaly jsme pět let, aby se nám dostalo veřejné omluvy. Velice děkujeme Fischerově vládě a všem ostatním jako je ombudsman, ministr, či neziskové organizace, protože my ženy samy bychom to až sem dotáhnout nezvládly,“ uvedla zástupkyně Spolku žen poškozených sterilizací Elena Goralová. Ta byla donucena k souhlasu se zákrokem v roce 2007, kdy čekala čtvrté dítě.

Přestože postižené ženy chápou dnešní krok vlády jako omluvu, podle zmocněnce pro lidská práva Jana Litomiského se vláda omluvit nemůže.

„Není to omluva, protože vláda odmítá převzít zodpovědnost za individuální pochybení, která žádným způsobem neiniciovala,“ řekl Litomiský po tiskové konferenci vlády. Za případy prý stojí konkrétní lékaři, kteří sterilizaci provedli.

Léta řešili desítky stížností

Sterilizace může proběhnout po informovaném souhlasu ženy. Některé pacientky, kterým lékaři zákrok provedli, si ale stěžují, že nebyly předem informovány. Před lety si 87 z nich stěžovalo u veřejného ochránce práv, 58 sterilizací proběhlo nezákonně.

Statistiky počtu žen, které byly tímto zákrokem poškozeny, v České republice ale neexistují.

Nedobrovolnou sterilizací se dlouhodobě zabývalo i ministerstvo pro lidská práva. Ministr Michael Kocáb dnes uvedl, že podobné případy se vykytovaly i za komunismu, za vědomí úřadů.

Politování Fischerova kabinetu sice zřejmě nepomůže ženám vysoudit odškodnění, protože většina zákroků se stala před několika lety a případy jsou i při porušení zákona po třech letech promlčeny. Ministr Kocáb ale upozornil, že Česká republika byla kvůli tomuto problému vystavena dlouhodobé kritice například z výborů OSN a že bylo třeba po čase zaujmout jasné stanovisko.

„Je to pro nás velmi důležité usnesení, dlouho jsem vymáhal vyjádření vlády,“ uvedl Kocáb.

Stále chybí právní ukotvení

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl upozornil, že problematika stále není právně ukotvena.

„Není u nás platná právní úprava sterilizace, kvalifikovaný souhlas navržený zákonem nám chybí. Již byl součástí zdravotnického balíčku minulé vlády, ale zůstal neschválen. V současnosti tedy jde pouze o tu morální, etickou stránku věci,“ uvedl ombudsman.

Podle Kocába je nyní třeba vytvořit novou definici přístupu státu a zdravotnictví k této otázce. „Ministryně zdravotnictví má podle usnesení vlády zařadit otázku sterilizací do programu odborného fóra pro tvorbu standardů péče,“ uvedl Kocáb. Další opatření a kroky, které mají pomoci problematiku řešit, zatím Kocáb blíže nespecifikoval.

Liga lidských práv: litovat nestačí

Podle Ligy lidských práv je pouhé politování nedostatečné, organizace požaduje pro ženy finanční odškodnění.

Vláda prý zvolila pouze kompromisní přístup, měla však podle ní všechny případy řádně vyšetřit a ustavit mechanismus odškodňování sterilizovaných žen. Tento úkol zůstane na dalších vládách.

„Je důležité, aby se celkovým kontextem a konkrétními případy v budoucnu zabývaly také další vlády a zvážily, jakým způsobem protiprávně sterilizované ženy odškodnit,“ uvedl předseda Ligy David Zahumenský.

děti, lékař, odškodnění, pacient, zdravotnictví