Lidé se závažnou reakcí po očkování se možná dočkají odškodnění. Česko totiž připravuje speciální fond, ve kterém budou peníze na náhradu za nežádoucí následky. Stát tak reaguje na stížnosti mimo jiné i Ligy lidských práv, které vadí, že je v Česku povinné očkování dětí.

Zprávu vydal Český rozhlas dne 10. června 2014, autorem, je Jakub Šídlo.

„Česká republika v tuto chvíli připravuje fond na odškodňování, pokud dojde k nějaké závažné nežádoucí reakci po očkování,“ říká vědecký sekretář České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. „Protože reakce se mohou objevit, jsou sice vzácné, ale nikdo je vyloučit nemůže. Čili je to další cesta našeho vývoje, že tento fond budeme zakládat i u nás,“ dodává.

Právě z obavy z možných zdravotních rizik odmítají někteří rodiče povinné očkování svých dětí. U Ústavního soudu skončila stížnost rodiny, která odmítla povinnou hexavakcínu a dostala za to šestitisícovou pokutu. Soud povinnost rodičů nechat děti očkovat potvrdil. Schválil tak podobné verdikty dalších soudů, podle kterých nemohou rodiče kvůli obavám z možných rizik vakcinaci dětí bojkotovat.

 

očkování, odškodnění, vakcína, zdravotnictví