Handicapovaní mají v Česku stále horší přístup ke vzdělání nebo na trh práce, stěžuje si sedmnáct neziskových organizací v dopisu Výboru OSN pro práva osob se zdravotním postižením. Stát podle nich neplní mezinárodní úmluvu, ke které se před dvěma lety přihlásil.

Postižení také podle autorů stížnosti nemají možnost plně se podílet na dění ve společnosti. Mělo by proto podle nich dojít například k úpravě volebního lístku či elektronickému hlasování. Organizace požadují i bezbariérový přístup v dopravních prostředcích a budovách, které lidé s postižením využívají.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy se situace jednoznačně zhoršila. „Veškerá úsporná opatření jsou na úkor zdravotně postižených. Ušetří se přitom maximálně tři miliardy korun. Jestli si někdo představuje, že tato částka narovná finance Česka, tak je to komické. Místo stimulace se volí restrikce,“ řekl ČTK.

Společný dopis pošle tento týden do Ženevy Liga lidských práv, Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v ČR a zástupci dalších neziskových organizací.

Česko ratifikovalo Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením v říjnu 2009. Podle tohoto dokumentu musí stát přijmout opatření ke zlepšení podmínek handicapovaných. Má upravit zákony, zpřístupnit budovy a podporovat plné začlenění postižených do běžného života. Svou zprávu zaslala výboru i vláda.

Článek byl publikován dne 7.11.2011 na zpravy.idnes.cz a najdete jej zde.

postižení, zákon