Ženě odebrali lékaři v Liberci zdravé vaječníky

Trest je to směšný a odškodnění jen symbolické, přitom lékař liberecké nemocnice trvale poškodil pacientku a porušil její lidská práva. Takové rozhořčení vyjadřuje Liga lidských práv v kauze ženy, která se soudí s libereckou nemocnicí, protože jí lékař při operaci dělohy před třemi lety odstranil zdravé vaječníky.

Pacientka za zásah do práva na ochranu osobnosti požadovala půlmilionovou satisfakci. Krajský soud poškozené namísto toho přiznal jen odškodné 80 tisíc korun a omluvu.

„Přiznaná finanční satisfakce je nepřiměřeně nízká, nemocnice v řadě případů hospodaří s miliardovými rozpočty a částka osmdesát tisíc tak může působit až směšně,“ zhodnotil rozsudek právník Ligy David Zahumenský. Podle něj české soudy stále nemají odvahu přiznat pacientům náhradu ve výši, která by skutečně zmírnila následky zásahu do jejích základních práv. „Částka by měla působit preventivně a vést zdravotnická zařízení k tomu, aby změnila svůj přístup a brala pacienty jako rovnocenné partnery, se kterými je potřeba komunikovat,“ dodal právník.

To, že zákrok ženu trvale poškodil, potvrdil i znalecký posudek. U pacientky podle něj došlo kvůli odstraněným vaječníkům k předčasnému nástupu menopauzy. S tím je spojena řada fyzických a psychických obtíží. Z provedených předoperačních vyšetření navíc vyplynulo, že vaječníky byly zdravé. Sám lékař v operačním protokolu žádný důvod pro jejich odstranění neuvedl.
Soudkyně Jitka Kalfeřtová přitom v rozsudku jednoznačně potvrdila, že zákrok provedený bez informovaného souhlasu pacienta je nezákonný. „Není pochyb o tom, že odnětí tělesného orgánu, tím spíše orgánu dosud funkčního, představuje závažný zásah do tělesné integrity fyzické osoby. Proto by k takovému zásahu mělo dojít jen s jejím souhlasem, který bude vysloven po náležitém poučení o jeho možných následcích,“ vysvětluje soudkyně v rozsudku.

Nemocnice se zatím nechce k případu operatéra vyjadřovat, dokud nenabude právní moci. „Až dostaneme rozsudek, budeme to řešit. Zatím ale nemůžeme zaujímat žádné stanovisko,“ komentoval lékařský náměstek Martin Zítek. „V chirurgických oborech jde vždy o kolektivní rozhodnutí. Vím, že se toho účastnil třeba i kolega, který už u nás nepracuje. Když jsem nahlížel do dokumentace, věděl o tom i bývalý přednosta,“ dodal náměstek. Česká lékařská komora, podle svého mluvčího Michala Sojky, případ neřeší. „Podle jména operatéra jsem v evidenci nenašel žádný záznam. Patrně nikdo nepodal stížnost a Česká lékařská komora se tím nemůže zabývat,“ řekl mluvčí komory.

Poškozená pacientka chce, podle svých slov, především varovat před opakováním podobných případů. „Nejde mi v prvé řadě o peníze, ale chtěla bych, aby to lékařům neprošlo jen tak a něco podobného se nemuselo opakovat,“ uvedla k případu žena. Věc bude nyní posuzovat Vrchní soud v Praze.
Co se stalo
Pacientka se v roce 2006 podrobila operaci dělohy v Krajské nemocnici v Liberci, lékaři jí ale vyjmuli zdravé vaječníky. Neměli k tomu žádný důvod. Skutečnost, že zákrok ženu trvale poškodil, potvrdil i znalecký posudek. Žádala pět set tisíc korun, krajský soud jí ale přiznal jen osmdesát tisíc. Případ bude řešit Vrchní soud v Praze.

Článek byl zveřejněn dne 17. 7. 2009 v deníku MF Dnes, naleznete jej také na www.blisty.cz.

lékař, nemocnice, pacient