Brno/ Když se rodičům nezdálo, jak reagoval vloni v létě jejich půlroční syn na očkování, rozhodli se další dávku odložit. Sociální pracovnice Eva Macháčková z Úřadu brněnské městské části Královo Pole je kvůli tomu obvinila ze zanedbání povinné výživy. Po zásahu brněnské Ligy lidských práv přestala policie případ vyšetřovat. Úřad vinil rodiče, kteří si nepřáli uvést svá jména, neprávem.
Sociální pracovnice podala trestní oznámení, protože podle vyhlášky musí dítě dostat tři dávky takzvané hexavakcíny během prvního roku života s odstupem nejméně jednoho měsíce mezi dávkami. „Vzhledem k tomu, že se chlapec narodil v únoru minulého roku, mohli rodiče podle práva odložit další dávku až na leden tohoto roku,“ vysvětlila právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota. Přesto však začala případ vyšetřovat policie a státní zastupitelství. Nesplněné očkování dítěte navíc vůbec nespadá do zanedbání povinné výživy. Je pouze přestupkem. „Postup státních orgánů byl přinejmenším unáhlený,“ řekla Candigliota. Sociální pracovnice Macháčková se k případu odmítla vyjádřit. „Vzhledem k tomu, že chce rodina dítěte zůstat v anonymitě, nemohu ke konkrétnímu případu nic říci,“ dodal Vladimír Kutnohorský ze státního zastupitelství v Brně.
Odložit očkování syna se rozhodli rodiče na základě informací o problémech, které obnáší očkování novorozenců. „Zodpovědný přístup ke zdraví našeho dítěte nás paradoxně postavil na úroveň lidí, kterým na dětech nezáleží,“ řekl otec dítěte.
Liga lidských práv, která se na žádost rodičů obrátila také na krajské státní zastupitelství, se setkává často s případy, kdy rodiče požadují odložení očkování dětí, nebo je nechtějí nechat očkovat vůbec.

Článek byl publikován dne 13. 1. 2009 v Brněnském deníku.

děti, očkování, policie